Θολοκουλτουριάρης, θολοκουλτουριαρέος και θολοκουλτουριαράκι, είναι ο πάσχων από υπερκουλτουρίαση ούμπερ-κουλτουριάρης, ο οποίος ψαρεύει σε θολά νερά, χρησιμοποιώντας νεφελώδεις εκφράσεις, ή πρεσβεύοντας σόλοικες απόψεις.

Αν σας άρεσε η έκφραση-σημασία, ίσως αλλάξετε γνώμη όταν μάθετε ότι χρησιμοποιείται από δεξιούς και ακροδεξιούς κυρίως για τους αριστερούς κουλτουριάρηδες (πασόκους, συριζαίους κουκουέδες και λοιπές (θολο)προοδευτικές δυνάμεις), που στο τέλος θα μας πούνε και ότι ο Τζένγκις Χαν δεν ήταν Έλληνας, γιατί σε λίγο μέχρι και εκεί θα φτάσουν κυρίες και κύριοι. Είναι βέβαια ένα θέμα οντολογικής τάξης αν υπάρχει σλανγκ δεξιών, εγώ πάντως κάνω ό,τι μπορώ για να την συλλέξω βλ. και εδώ, ιδίως τώρα που η Δεξιά είναι εκτός εξουσίας, οπότε καλείται περισσότερο να χρησιμοποιήσει σλανγκικές ειρωνικές τροπές.

Ορισμούς του θολοκουλτουριάρη βρήκα δύο στο νέτι. Ο ένας στο φόρουμ της ΝΕολαίας Ορθόδοξου Συναγερμού: «Θολοκουλτουριάρης (σ.ς.: το αντίθετο του Έλληνα σύμφωνα με τα συμφραζόμενα) είναι κάποιος που σίγουρα δεν συμπορεύεται με απόψεις σαν τις δικές μου. Και δεν συμπορεύεται διότι, ως αντίθετος με εμένα, δεν αποδέχεται την άλλη άποψη, δεν κατακρίνει τον δεσποτισμό, δεν αποδέχεται τον σεβασμό σε έναν υγιή διάλογο. Αυτός είναι ένας θολοκουλτουριάρης. Κάποιος που νομίζει πως τα ξέρει όλα. Όχι επειδή τα αναζήτησε και τα βρήκε. Επειδή κάποιοι άλλοι του τα είπαν».

Ο δεύτερος ορισμός στην Εκδίκηση της Θολοκουλτούρας (και την Φρικηπαίδεια):«Σύνθετη λέξη που αποτελείται από την λέξη θολή και κουλτούρα, την οποία πιθανολογείται πώς επινόησε ο ΄Άδωνις Γεωργιάδης, [...] αναφερόμενος προς την αριστερή διανόηση ενώ συνοδεύεται συνήθως πριν ή μετά την σύνθετη λέξη Θολοπροοδευτικός. Σήμερα η λέξη έχει αποκτήσει πολλές ερμηνείες ανάλογα σε ποιους θα την απευθύνεις. Σημαίνει Ψεύτης, Ανθέλληνας, Προδότης, Κουμουνιστής, Αλλοδαπός, Πούστης, Αντιφασίστας, Αντιρατσιστής, Μορφωμένος, κ.α.».

Όπως δείχνει ο γούγλης συνώνυμα του θολοκουλτουριάρη στο δεξιό ντίσκουρς είναι ο αριστερός με δεξιά τσέπη, το θολοπροοδευτικάκι, ο ελληνόφωνος (= αυτός που μιλάει ελληνικά αλλά δεν αξίζει γι' αυτό την ονομασία Έλληνας), ο εθνομηδενιστής.

Από την άλλη, πολλοί σπεύδουν να πανηγυρίσουν τον χαρακτηρισμό και να τον υιοθετήσουν μιμούμενοι τον Jean-Luc Godard, που είχε δηλώσει «Όταν ακούω κουλτούρα, ανοίγω το μπλοκ επιταγών μου», παραφράζοντας την ατάκα που ουδέποτε είπε ο Hermann Göring. Σε κάθε περίπτωση, ας κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου για την κουλτουροφοβία.

Από αυτούς που χρησιμοποιούν τον όρο, ο θολοκουλτουριάρης κατηγορείται κυρίως για τα εξής: Δεν κάνει σαφείς και «υγιείς» διακρίσεις, δεν λέει την σκάφη σκάφη και τα σύκα σύκα, αλλά θολώνει τα νερά με το να υπονομεύει το οξύτομον των διαχωρισμών. Αυτό φαίνεται κυρίως σε διακρίσεις όπως Έλληνας και μη Έλληνας, άντρας και μη άντρας κ.τ.ό. Οπότε τυπικοί θολοκουλτουριάρηδες είναι διανοούμενοι όπως αποδομητές, φεμινιστές, καθώς και προοδευτικοί που αμφισβητούν την σαφήνεια των διακρίσεων, (μεταξύ των φιλοσόφων και οι φαινομενολόγοι, που ξεκινούν από την δική τους πεπερασμένη εμπειρία). Αλλά όχι μόνο. Ένας από τους κύριους ψόγους που εκτοξεύεται εναντίον του θολοκουλτουριάρη είναι ότι θα σε εκθέσει στην δύσκολη στιγμή. Δηλαδή σε μια στιγμή κινδύνου, λ.χ. για τον Έλληνα, ή για τον άντρα κ.τ.ό., όπου καλούμαστε σε συσπείρωση και συστράτευση, ο θολοκουλτουριάρης θα σε προδώσει, και θα λάβει μια και καλά ευρύτερη οπτική, προκειμένου να πουλήσει κουλτούρα. Συναφώς, λέγεται για κάποιον ο οποίος θα αποπροσανατολίσει το λαό από πραγματικά προβλήματα.

  1. Το νόημά της -που δεν μπορεί να κατανοήση ένας θολοκουλτουριάρης- είναι ότι σε ένα σύστημα με ιεραρχική δομή, ο ιεραρχικά κατώτερος δεν έχει κανένα δικαίωμα να αμφισβητήση καμμία απολύτως εντολή ενός ιεραρχικά ανωτέρου. Πάνω σε αυτήν την παραδοχή στηρίζονται οι στρατοί που νικούν (Από το adonisgeorgiadis.gr)

  2. Ενώ εάν το παίζεις θολοκουλτουριάρης, ανοικτός σε κάθε είδους σεξουαλικό ή μη προσανατολισμό, επιθυμείς πολύχρωμες και πολυπολιτισμικές Ελλάδες, όπου όλοι (πλην των Ελλήνων φυσικά) θα έχουν δικαίωμα διατήρησης της ιδιαιτερότητας τους, την κοπανάς από το στρατό, είσαι άθεος κλπ τότε η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία σε επιβραβεύει ως προοδευτικό, φιλελεύθερο και πεφωτισμένο πνεύμα (από το call of duty.gr)

  3. Ιρακινός προσπάθησε να πυρπολήσει την Ελληνίδα γυναίκα του στο Περιστέρι. Ομάδα Αλβανών στη Λάρισσα επιτέθηκε σε Έλληνες με έναν βαριά τραυματία. Βουλγάρες ντυμένες καλόγριες πουλούσαν «θαυματουργά» σταυρουδάκια και «στενού τύπου» υπηρεσίες. Τσιγγάνοι στην Πρέβεζα επιτέθηκαν και έστειλαν στο νοσοκομείο κατοίκους και αστυνομικούς. Θολοκουλτουριάρης στην Φιλοθέη σκότωσε και έθαψε την γυναίκα του στο πάρκο. (δες)

  4. [...] οι διάφοροι θολοκουλτουριάρηδες έχουν ισοπεδώσει τα πάντα..και μαζί με αυτά έχουν αντιστρέψει και τις έννοιες... και τώρα πλέον..δεν λες κλοπή...το ωραιοποιείς και λες απαλοτρίωση....δεν λες εμπρησμός και φασιστικές αντιλήψεις...το ονομάζεις δράση...έτσι και με το «ανθέλληνας» μπορεί αύριο-μεθαυριο να το αλλάξετε και αυτό και ξαφνικά να θεωρείτε ο έξυπνος, ο μοδάτος, ο θολοκουλτουριάρης, ο δήθεν... (εδώ)

  5. Ταπεινώθηκε ο πασόκος θολοκουλτουριάρης (εδώ)

  6. Έχει γίνει παράδοση πια, κάθε φορά που έχουμε Χριστούγεννα οι κομπλεξικοί αριστεροί και οι θολοκουλτουριάρηδες να τα βάζουν με κάποιο έθιμο (Από τον Στόχο).

  7. Πάμπλουτος Εβραίος ήταν και ο Αλιέντε! Όταν αγαπητοί συνερευνητές οι θολοκουλτουριάρηδες θα φανφαρίζουν περί του «προοδευτικού» και «λαϊκού ηγέτη» Σαλβαδόρ Αλιέντε να τους τρίβεται την παρακάτω αποκάλυψη στη μούρη... (εδώ)

  8. Δεξιστές θολοκουλτουριάρηδες υπάρχουν ή ο θολοκουλτουριάρης είναι εξ ορισμού αριστεριστής; (Καλό ερώτημα εδώ)

Βλέπε και άπλυτος.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία