Η καθομιλουμένη λέξη για την προμνησία. Από το γαλλικό Déjà vu (βλ. παράδειγμα 2).

Το άρθρο της Βικούλας είναι κατατοπιστικό, οπότε δεν έχει νόημα να πω άλλα.

Θα πω όμως ότι τώρα τελευταία έχει χάσει την πρώτη της σημασία η λέξη και έχει καταλήξει να σημαίνει κάτι τ. όλο γίδια και τα γίδια του μυαλού σου ροκανίδια ένα πράμα. Δηλαδή αναφέρεται σε κάτι που πράγματι ξανασυνέβη, όχι σε κάποιο τερτίπι της μνήμης ή σε μεταφυσικό δεγκζερωτί (βλ. παράδειγμα 1).

  1. Τετάρτη Βράδυ. Στάδιο «Καραισκάκης». Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ πράξη πρώτη για το κύπελλο Ελλάδας. Ντεζαβού για τις δυο ομάδες που πριν από δυο χρόνια είχαν κοντραριστεί για τον ίδιο θεσμό και πάλι στην προημιτελική φάση.

  2. Το πιο έντονο ντεζαβου που έχω ζήσει ποτε, ήταν πριν πολλά χρόνια και είμασταν εγώ η αδερφή μου και ένας παλιός φίλος της. Ο άνθρωπος είχε κάνει επίσκεψη στο σπίτι της αδερφής μου, που έτυχε να είμαι και εγώ εκεί και τον έβλεπα για πρώτη φορα. Μετά απο καμμια ώρα που είμασταν μαζί, είχαμε κάτσει (θυμάμαι) ο άνθρωπος στον καναπέ, εγώ ήμουν όρθιος στην πόρτα και η αδερφή μου στην κουζίνα, και εκεί το νιώθω.Δευτερόλεπτα μετά πετάγεται η αδερφή μου και λεεί παιδιά μόλις έπαθα ντεζαβού, και το ίδιο λέει και ο φίλος της, κάτι που και εγώ ενιωθα. Για πολύ καιρό πίστευα ότι μπορεί όντως σε κάποιο παράλληλο σύμπαν μπλα μπλα μπλα. Τελικά όμως μήπως απλά είχαμε κάτσε σε συγκεκριμένες θέσεις λίγα λεπτά πιο πριν, και απλά έτυχε να νίωσουμε ταυτόχρονα ότι κάτι μου θυμίζει αυτό;

αμφότερα από το νέτι

(από Khan, 20/01/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία