Την ψωνίζω, τσατίζομαι, τα παίρνω στο κρανίο.

Στην κυριολεξία η έκφραση αποδίδεται επιστημονικά ως συστροφή του όρχεως, πάθηση που παρατηρείται κυρίως σε νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών, προκαλεί έντονο πόνο και οίδημα και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα οδηγεί σε ισχαιμία του όρχεως και νέκρωσή του μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Πάντως η μεταφορά μάλλον δεν προέρχεται από την ιατρική, αλλά από την εικόνα του αρχιδιού που, ταραγμένο από την προσβολή που υφίσταται ή την προκλητική συμπεριφορά που αντιμετωπίζει ο κάτοχός του, φέρνει τούμπα μέσα στο σακουλάκι του.

Κι ενώ έχω καμιά ώρα που περιμένω στην ουρά, πάνω που έρχεται η σειρά μου να σου μια γριά που πάει να μου χωθεί μπροστά από το πλάι, ε, αυτό ήταν, μου γυρίσανε τ' αρχίδια. «Κυρία» της λέω, «υπάρχει ουρά». «Α» μου κάνει, «δεν την είδα. Μια ερωτησούλα ήθελα να κάνω μόνο».

(από joe909, 07/07/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Νιώθω μεγάλη αηδία. Το αίσθημα περιστροφής της αρχιδοσακκούλας μετά του περιεχομένου της, μπορεί να θεωρηθεί ως ισοδύναμο του ιλίγγου και της ναυτίας που νιώθουμε σε καταστάσεις έντονης απαρέσκειας, δυσφορίας ή αποστροφής.

«Μου γυρίζουν τ' αρχίδια μ' αυτά που βλέπω να συμβαίνουν στη Γιουβέντους», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Μεγάλης Κυρίας, Αντρέα Ανιέλι. (από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία