Ο κύλινδρος και η κεφαλή του σε αερόψυκτους δίχρονους κινητήρες μοτό, που θύμιζε κουκουνάρι με τις μεγάλες ψύκτρες.

Βλέπεις ολόκληρη κουκουνάρα λες κι είναι δυόμισι, κι από μέσα πενηνταράκι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το γνωστό και με την επίσημη ονομασία «σπειροτόμος», είναι εξάρτημα δημιουργίας σπειρωμάτων στην εξωτερική κυρίως επιφάνεια κυλινδρικού αντικείμενου, συνήθως σωλήνα.

Περιέργως έχει καθιερωθεί ακριβώς έτσι (και όχι για παράδειγμα κουκουνάρι), ενώ είναι ευρέως διαδεδομένη στους υδραυλικούς, καθώς γίνεται μεγάλη χρήση της κατά την κατασκευή δικτύων σωληνώσεων μεταφοράς υγρών - κατά κανόνα νερού - με διάνοιξη σπειρωμάτων σε σιδηροσωλήνες διατομής περίπου μίας ίντσας (1¨) και πάνω (χωρίς να αποκλείονται μικρότερες διάμετροι), για την προσαρμογή βιδωτών εξαρτημάτων, όπως γωνίες, ταυ, συστολέςκ.α..

(Δυστυχώς στερούμαι ετυμολογίας.)

- Εεε συγγνώμη, σας παρακαλώ, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, θα μπορούσατε να μου περάσετε λίγο την κουκουνάρα για να διανοίξω κάποια σπειρώματα που έχω υπόψη μου;
- Σιγά ρε θείο, θα χυθεί το γάλα! Τσίμπα 'δω και την κουκουνάρα και τους βραχίονες και τα πάντα όλα να κάνεις δουλειά σου άμα λάχει ναούμ'.

Ακριβώς αυτή. (από PUNKELISD, 18/05/11)Εκεί στην αρχή, κουμπώνει την κουκουνάρα στο μηχάνημα και ανοίγει το σπείρωμα στον σωλήνα άνετος, αλλά υπάρχει και κλασικός τρόπος, με το χέρι. (από PUNKELISD, 18/05/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία