Αλλάζω χαβά, στάση, τακτική, πολιτική, τον μέχρι τώρα τρόπο συμπεριφοράς κι αντιμετώπισης καταστάσεων ή ατόμων.

Σε α’ πρόσωπο χρησιμοποιείται απειλητικά από κάποιον που τα ’χει πάρει στο κρανίο, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν πάντων εμπλεκομένων που το ‘χουν παραχέσει, δηλώνοντας από ‘δω και πέρα λιγότερο ανεκτικός κι υποχωρητικός, ορίζοντας έτσι μια καινούργια κόκκινη γραμμή.

Στα άλλα πρόσωπα, επιπλέον, έρχεται πιο κοντά στα: «την κάνω γυριστή», «τα γυρίζω» οπότε αποτελεί στην ουσία μομφή στη σταθερότητα των απόψεων αυτού για τον οποίο μιλάμε, άρα και στην αξιοπιστία του.

Παίζει και το «γυρίζω την πλάκα» αλλά λιγότερο στο α’ πρόσωπο, σαν πιο παρεξηγήσιμο.

Όπου πλάκα βέβαια, η παλιά πλάκα γραμμοφώνου από βακελίτη αρχικά, από βινύλιο στη συνέχεια, όπως τα λέει κι ο Βασίλης-7, στην πασίγνωστη αδερφή έκφραση σπάω πλάκα.

  1. Αν συμβεί όμως αυτό και ξεκινήσουν να ανακρίνουν τους κατηγορούμενους με βάση τα φανερά στοιχεία της αστυνομίας, τότε υπάρχει κίνδυνος ν' αντιληφθούν οι κατηγορούμενοι ότι οι ανακριτές δεν έχουν γνώση των κασετών της αστυνομίας και ν' αλλάξουν συμπεριφορά, ώστε να επωφεληθούν από τη μεταξύ τους σύγκρουση. Να επωφεληθούν από την αδυναμία της αστυνομίας να παρουσιάσει τα παράνομα στοιχεία της. Να αλλάξουν την πλάκα και να αρνούνται τις ομολογίες τους, επικαλούμενοι τον φόβο εξαιτίας των απειλών της αστυνομίας.

  2. Λοιπόν!! Τέρμα τα δίφραγκα!! Αρκετά μου σπάσατε τ’ αρχίδια με τις μαλακίες του ο καθένας, δε θα με καβαλήσετε κιόλας!! Άιντε μην αλλάξω την πλάκα και γίνει της Κορέας εδώ μέσα!!

  3. Οι πιο απρόβλεπτες μεταμορφώσεις είναι οι “Ομηρικού” τύπου. Οι Οβιδιακές μεταμορφώσεις συντελούνται μία φορά και δεν απογίνονται. Οι μεταμορφώσεις στα ομηρικά έπη, όμως, είναι περιστασιακές: Γινόμενες και απογινόμενες ανάλογα με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν. Τις Ομηρικές μεταμορφώσεις υιοθέτησαν οι Οικουμενιστές. Μόλις διαπιστώσουν έντονη αντίδραση γυρίζουν την πλάκα, κερδίζουν χρόνο και επανέρχονται δριμύτεροι.

(όλα απ’ το δίχτυ, εκτός του 2.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία