Έκφραση που δεν χρησιμοποιείται πουθενά μόνη της (εξαιρούνται τα πάρτυ φοιτητών πολυτεχνείου), αλλά συντάσσεται πάντα με ουσιαστικό που προηγείται.

Με την έκφραση αυτή δηλώνουμε αποστροφή προς το συγκεκριμένο ουσιαστικό, το οποίο όποιος χρησιμοποίησε δεν γάμησε, και ταυτόχρονο οίκτο προς το πρόσωπο το οποίο το χρησιμοποιεί. Τα δραματικά αποτελέσματα από την χρησιμοποίησή του δεν περιορίζονται μόνο στην κυριολεκτική σημασία της έκφρασης, αλλά διευρύνονται κυρίως στην μεταφορική, όπου και αρχινάει το μεγάλο πανηγύρι.

Το ουσιαστικό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από υπαρκτό πρόσωπο έως και μανό για σκύλους, από ανύπαρκτο πρόσωπο έως προκολομβιανά εδώλια, από προσωποπαγές κόμμα έως το μικρό κλούβιο αυγό γριπωμένης δεκαοχτούρας.

  1. - Στο είπα ρε φίλε, με τον Σταμάτη και τον Μπάμπη κανείς δεν γάμησε, πλέρωνε τώρα το 5Χ5!

  2. - Έχω λεφτά μόνο για να τις κεράσουμε ένα σφηνάκι ρε μαλάκες αλλά με ένα σφηνάκι κανείς δεν γάμησε.

  3. - Και που τις ξέρατε ρε μαλάκες τις γκόμενες; Αλλά βέβαια, χωρίς γνωριμίες και κονέ κανείς δεν γάμησε. Η Τασούλα είπαμε, δική μου.

    1. - Ρε Μπάμπη, πες και στον Σταμάτη, ήταν το καλύτερο γαμήσι της ζωής μου, να 'σαστε καλά που μου την γνωρίσατε ρε! Κι από 'δω και πέρα θα βγαίνουμε μόνο για ποτάκι, με το 5Χ5 κανείς δεν γάμησε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία