Μεταφορά στα ελληνικά του αγγλικού frenemy. Φίλεχθρος είναι, δηλαδή, είτε ένας εχθρός μεταμφιεσμένος σε φίλο, είτε, κυρίως, ένας φίλος και συνεργάτης, που είναι όμως ταυτόχρονα ανταγωνιστής, και όπου εντέλει η ζήλεια, ο φθόνος και τα πισώπλατα αδελφικά μαχαιρώματα υπερισχύουν της φιλίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σχέσεις μεταξύ κρατών ή διαφόρων ομάδων και θεσμών.

Βεβαίως το φίλεχθρος είναι αρχαία λέξη. Την βρίσκουμε στον Παύλο Σιλεντιάριο, τον Γαληνό και τον Διογένη Λαέρτιο με την σημασία «επιρρεπής σε έχθρα, αυτός που αγαπά να γίνεται εχθρός» (βλ. λεξικό Liddell-Scott), ενώ υπάρχουν και τα παρόμοια φιλεχθρέω, φιλεχθρία και φιλέχθρως. Ωστόσο, εδώ δεν μιλάμε για αυτήν την αρχαία και μεσαιωνική σημασία που είναι αυτό που λέμε στο χωριό μου love to hate, αλλά για το αμερικλάνικο frenemy.

Το frenemy, λοιπόν, έχει και άλλες μεταφράσεις, βλ. Λεξιλογία, από τις οποίες η επικρατέστερη γουγλικώς είναι το άσπονδος φίλος. Ωστόσο, το φίλεχθρος έχει το πλεονέκτημα ότι βγάζει μια λεξιπλαστική τρεντουριά, οπότε μπορούμε πιο εύκολα να το φανταστούμε στα χείλη κορασίδων εμπνεομένων από την Carrie Bradshaw ή Αμερικανοτραφών αναλυτών εξωτερικής πολιτικής. Και πράγματι, ο γούγλης δείχνει ότι το φίλεχθρος (αν και πολύ σπάνιο) χρησιμοποιείται συνήθως σε κείμενα τ. Πουτσοπόλιταν για να περιγράψουν εφηβικές μπιτσοσύνες, ή στο φατσοβιβλίο ή σε κείμενα εξωτερικής πολιτικής για να σημάνουν σχέσεις όπως αυτές μεταξύ Η.Π.Α. και Πακιστάν ή μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Πάσα: Ιρονίκ.

  1. Αυτός και η αδερφή του είναι “φιλεχθροί” (frenemies)με τη Rocky και τη CeCe στο σχολείο και χορευτές στο Shake it up Chicago. (Εδώ).

  2. ζητώ συγνώμη από όσους πιστεύουν ότι τους αδίκησα, ζητώ συγνώμη από φίλους, εχθρούς και φιλεχθρούς που δεν ξεκαθάρισα από νωρίς τι είμαι και τι θέλω. (Εδώ).

  3. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΧΘΡΟΥΣ!!! (Εδώ)

  4. ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΙΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΛΕΞΗ FRENEMY/ΦΙΛΕΧΘΡΟΣ. ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΥΜΜΑΧΕΣ, ΑΛΛΑ Η ΜΙΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΤΟΥ… (Εδώ).

  5. εισάγει τον όρο «φιλεχθροί» για το πώς θα είναι από και πέρα οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. (Εδώ).

(από Khan, 06/11/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία