Μεταφορά στα ελληνικά του αγγλικού tweet με την σημασία γράφω στο Twitter, δηλαδή ό,τι λέμε σε απλά ελληνικά τουιτάρω.

Συνώνυμα είναι εκτός του τουιτάρω και τα κάνω τσίου και κελαηδώ. Το χαρακτηριστικό του τιττυβίζω είναι ότι αποτελεί ακριβή μετάφραση του tweet (πιθανόν και ομόρριζη ή μάλλον παρομοίως ηχοποίητη λέξη) που αφενός μπορεί να είναι καλό για λόγους ακριβείας ή εθνικής κάθαρσης των ξενισμών, ωστόσο προσδίδει μια ποζεριά στον λόγο και για αυτό μπαίνει συχνά μεταξύ κουότ είτε στον γραπτό λόγο είτε στον προφορικό. Είναι λιγότερο συχνό από το τουιτάρω. Επίσης, ως προς το κελαηδώ υφέρπει και μια αξιολογική διαφορά, όπου το κελαηδώ είναι το καλό τουιτάρισμα, ενώ το τιττύβισμα το άχρωμο (βλ. και τρίτο παράδειγμα).

Για να γκατζμανίσω και λίγο (με την καλή έννοια) ο Μπάμπης γράφει ότι το τιττυβίζω είναι πιθανώς ομόρριζο με το σαν(σ)κρητικό tittira, που σημαίνει πέρδικα που με την σειρά της είναι ομόρριζο του πέρδομαι. Τυχαίο;

  1. Οι φίλοι του τουίτερ θα θυμούνται τις πρώτες μέρες απολογητές του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου με χαρά να τιτιβίζουν από το Σύνταγμα. (Εδώ).

  2. Στο Twitter οι χρήστες «τιτιβίζουν» για ό,τι τους φαίνεται ενδιαφέρον. (Εδώ).

  3. Twitter σημαίνει τιττυβίζω.
    Τιττύβισμα είναι ο ήχος που βγάζουν τα μικρά πουλιά και μοιάζει, αλλά δεν είναι κελάιδισμα. Γιατί το κελάιδισμα έχει ένα νόημα –το υπέρτατο ίσως νόημα, την ανεπιτήδευτη και ανερμήνευτη ομορφιά. Καθώς το αηδόνι σχηματίζει τη γλυκιά του μελωδία, είναι αδύνατο να μη σταματήσεις οτιδήποτε κάνεις, για να πεις: «Τι όμορφα!» Το τιττύβισμα είναι ένα μονότονο, επαναλαμβανόμενο πιπιπιπιπιπι, ένας ήχος που υπάρχει, μια πραγματικότητα που υφίσταται, κάτι με το οποίο ζούμε μαζί, αλλά δεν το προσέχουμε, δεν το παρατηρούμε, δεν σταματάμε την εργασία μας για να το απολαύσουμε. Αν το κελάιδισμα έχει ένα νόημα –δίνει ένα νόημα– και για τον τραγουδιστή και για τον ακροατή, το όποιο νόημα του τιττυβίσματος περιορίζεται στον τιττυβιστή και μόνο, γιατί πολύ απλά ακροατής δεν υπάρχει. (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία