Πρόκειται για αντιστροφή του κλασικού συμφωνούμε ότι διαφωνούμε για να χαρακτηριστεί ένας ανθρωπότυπος που ενώ υπήρχε και παλαιότερα είναι ιδιαίτερα συχνός στην εποχή της μετανεωτερικότητας (ή όψιμης νεωτερικότητας ή όψιμης μετανεωτερικότητας, ανάλογα με τα γούστα).

Ο κύριος συμφωνούμε ότι διαφωνούμε είναι ο ευγενής χαμογελαστός καλοντυμένος κύριος που διαφωνεί σε όλα μαζί σου, αλλά δεν θέλει να χαλάσετε τις καρδιές σας, αλλά να κάνουμε όλοι μία ανέξοδη επίδειξη ανεκτικότητας και δημοκρατικότητας. Πρόκειται για ανθρωπότυπο φορέα νεωτερικών αξιών φιλελευθερισμού.

Ο κύριος διαφωνούμε ότι συμφωνούμε είναι εν πολλοίς αντίστροφος. Θέλει να διεκδικήσει ότι είναι απολύτως αλτέρνι, λατέρνατιβ και ότι κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει. Πρόκειται για απόγονο του ρομαντικού ήρωα, ή της ρομαντικής μεγαλοφυίας, που υπήρξε ο άλλος πόλος της νεωτερικότητας πλάι στο διαφωτιστικό συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Ωστόσο στην μετανεωτερικότητα, έχει το χαρακτηριστικό κυρίως του πανηγυρισμού της elusiveness (που λέμε και στα Χανκοχώρια), δηλαδή της διεκδίκησης ενός νοήματος τόσο βαθέος που αποδιδράσκει πάντα από τον ομιλητή, πόσω μάλλον από τους άσχετους συνομιλητές του.

Διότι ο κύριος διαφωνούμε ότι συμφωνούμε περιτριγυρίζεται πάντα από γλοιώδεις φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι θέλουν να διεκδικήσουν ότι μόνο αυτοί καταλαβαίνουν τον μεγαλοφυή δάσκαλο, οπότε σε συζήτηση μαζί του, σπεύδουν σε δηλώσεις α πριόρι συμφωνίας και κατάνευσης σε οποιαδήποτε αρλούμπα αυτός πει. Πλην ο σενσέι σπεύδει συνεχώς να διαφωνήσει ότι συμφωνεί με αυτούς που θέλουν να συμφωνήσουν μαζί του, και μέσω αυτής της ματαίωσης του φαντασιακού τους συνδαυλίζει έτι περαιτέρω τον πόθο τους.

Το ιδιάζον χαρακτηριστικό του διαφωνούμε ότι συμφωνούμε είναι ότι ποτέ δεν καταδέχεται να απαντήσει σε μια ερώτηση όπως ακριβώς του τέθηκε, αλλά οπωσδήποτε την αναδιαρθρώνει, γιατί μόνο ερωτήσεις που έχει διατυπώσει ο ίδιος αξίζουν να απαντηθούν από αυτόν. Ενίοτε αρνείται ευθύς εξαρχής να απαντήσει σε ερώτηση ή δηλώνει ότι την θεωρεί ηλίθια ή α-νόητη. Επίσης, μπορεί να κάνει και καψώνια δίκην Μίστερ Μιγιάγκι στον γουαναμπή συμφωνούντα θαυμαστή.

Ο ανθρωπότυπος διαφωνούμε ότι συμφωνούμε είναι πολύ συχνός μεταξύ ποστιλάτων Φουκωντεριντάδων, καλλιτεχνών που αγρεύουν τους θεατές τους σε κλινικές υπερκουλτουρίασης, σκηνοθετών που το τσουλάνε το τράβελινγκ, στοχαστών που κραδαίνουν εναλλακτικές αντιπροτάσεις στο νεωτερικό- καπιταλιστικό- φιλελεύθερο παράδειγμα, και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων.

Πάσα: John Black.

- Πώς πήγε η πρες κόνφερανς του Bela Tarr;
- Νταξ, ο τύπος είναι πολύ διαφωνούμε ότι συμφωνούμε. Στην αρχή τον ρώτησαν γιατί κάνει μόνο ασπρόμαυρες ταινίες και δεν καταδέχτηκε να απαντήσει σε μία ερώτηση που του έχουν κάνει ένα εκατομμύριο φορές. Μετά ένας θαυμαστής του δήλωσε ότι απογοητεύτηκε που η ταινία του «Μάκβεθ» ήταν έγχρωμη αντίθετα προς ο,τιδήποτε είχε ποτέ πιστέψει, οπότε του απάντησε ότι όποιος καταλαβαίνει πραγματικά τις ταινίες του ξέρει ότι η προβληματική τους είναι επέκεινα του έγχρωμου και του ασπρόμαυρου. Μετά ένας άλλος θαυμαστής τον ρώτησε αν αισθάνεται περιορισμένος από το δυστυχές γεγονός ότι τεχνικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν μονόπλανα που να διαρκούν πάνω από έντεκα λεπτά, οπότε απάντησε ότι όποιος τον ξέρει γνωρίζει ότι δεν κάνει ποτέ υποθέσεις για το τι θα γινόταν αν, αλλά καταπιάνεται πάντα με την πραγματική συνθήκη. Τέλος, όταν ο δημοσιογράφος απολογήθηκε για την ηλιθιότητα των ερωτήσεών του, ο Μπέλα τις βρήκε όσο πιο έξυπνες θα μπορούσε κανείς να περιμένει από αυτόν, αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις, γιατί θα αδικούσε τους φανς του που δεν είχαν βρει εισιτήριο για την ομιλία.

Συνέντευξη τ. "διαφωνούμε ότι συμφωνούμε". (από Khan, 01/03/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε