Μειωτικό πρόθημα της αργκό και της καθομιλουμένης. Δεν είναι βαρύ, χρησιμοποιείται κυρίως με χιουμοριστικό και ειρωνικό ύφος, εκτός κι' αν το δεύτερο συνθετικό από μόνο του χοντραίνει τα πράματα (βλέπε παραδείγματα 4 και 5).

Πρόκειται για μία απ' τις πιο διαδεδομένες κληρονομιές της στρατιωτικής ζαργκόν στην ελληνική αργκό και καθομιλουμένη, καθώς είναι παρμένο από βαθμούς στρατιωτικής ιεραρχίας (ανθυπολοχαγός, ανθυποπλοίαρχος, ανθυποσμηναγός και λοιπά, βλέπε πιχί εδώ), ενώ κατά τ' άλλα στην τυπική γλώσσα εμφανίζεται εξαιρετικά σπάνια (δείτε τα σχετικά λήμματα στην Πύλη).

  1. Λέξεις που υπάρχουν ήδη στο σλανγκ τζι αρ: ανθυποαρβυλοφύλακας, ανθυποκωλοδάκτυλο, ανθυπομαλάκας, ανθυποτεράστιος, ανθυποτίποτας

  2. Μας είπε οτ' είναι πρωταγωνίστρια κειμέσα και κάν' οτι θέλει. Ενώ αμα μας έλεγι' οτ' είναι ανθυποκομπάρσα... (Γιάννης Δαλιανίδης, «Κορίτσια για φίλημα», 1965)

  3. Λοιπόν , το ελληνικό metal γενικά έχει ένα μεγάλο ελάττωμα κατά τη γνώμη μου : Λείπουν οι καλές φωνές.Είναι εκνευριστικό και γελοίο να ακούς μια καλή δουλειά από μια ελληνική μπάντα και ο ανθυπο-Bruce Dickinson τραγουδιστής να καταστρέφει όλη τη δουλειά.Οι παραφωνίες και η άθλια τεχνική είναι πολύ συχνές. (από εδώ)

  4. Αν δεν ήταν ανθυποσούργελο και ήξερε τι σημαίνει υπηρεσία, αλλά και τι σημαίνει υφυπουργός, δεν θα παρίστανε τη δημοσιογράφα που παίρνει συνέντευξη στον υψηλό καλεσμένο, θα φρόντιζε να έχουν ασφαλίση και να μην σκοτώνοπνται οι υπάλληλοί της. (από εδώ)

  5. Mαλακες μου, εχετε καει απ'τα πολλα τα «Ε» που πινετε!!! Γαμω τον PowerHellas τον ΚΑΤΣΙΚΟΓΑΜΙΑ και ολους τους τ-ΕΛ-ειωμένους ανθυπο-κατσικογαμιάδες! (Εσας δηλαδή).Γιδια!!!! (από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία