Ο ορεσίβιος κτηνοτρόφος που φέρει γκλίτσα, καθώς και ο πρώην τοιούτος που έχει πλέον δίκην Μηλιώκα κατέβει στο αστικό κέντρο πλην αδυνατεί να κρύψει την βουκολική προέλευσή του. Το β' συστατικό προέρχεται από την αγγλική λέξη man (=άνδρας, άνθρωπος) που χρησιμοποιείται ειρωνικώς στην ελληνική αργκό συχνά για να δείξει ένα λαϊκό επάγγελμα ή κοινωνική καταγωγή, βλ. νταλίκερμαν, νταλίκαμαν. Ο γκλίτσμαν είναι, λοιπόν, ο αρχετυπικός βλαχοτσολιάς τσομπάνης της υπαίθρου δίκην μπαρμπα-Γιώργου, του Ρουμελιώτη ήρωα του Θεάτρου Σκιών, ή ο βλαχοκυριλέ απόγονός του.

Ωστόσο, καθώς the plot thickens, μερικές παρατηρήσεις ακόμη είναι απαραίτητες:

- Όπως παρατηρεί το Πονηρόσκυλο στο συνώνυμο λήμμα γκλιτς-μπόυ, glitz είναι στα αγγλικά η «κιτσάτη γκλαμουριά», η επιτηδευμένη προσπάθεια εντυπωσιασμού, η επιδεικτική εξτραβαγκάντσα. Η λέξη, που μαρτυρείται από τα 1971, μας δίνει και το ουσιαστικό glitziness και το επίθετο glitzy, και προέρχεται πιθανώς από το γερμανικό glitzen, μάλλον συγγενώς προς το γνωστό μας γκλjίτερ. Τυχαίο; Οπότε κατά σατανική σύμπτωση, αμφότερες και οι δύο ετυμολογίες, τόσο η κυρίως ετυμολογία από την γκλίτσα του τσοπάνη, που πορτοκαλικώς πως ετυμολογείται από το αρχαίο ελληνικό αγκύλος (δες), όσο και η αγγλογερμανική παπαρετυμολογία από το glitz κατατείνουν στην ίδια πραγματικότητα: στον μηλιώκειο ήρωα, που έχει αφήσει πίσω του «σβουνιές και χώματα» και «τρέχει στο σεργιάνι για κορίτσα» και για να (ε)πιδείξει όσο προλάβει την βλαχομπαρόκ κυριλογκλαμουράτη πολυτέλειά του.

- Glitsman είναι εξάλλου ένα υπαρκτό επώνυμο στην αλλοδαπή, όπως μπορεί να δει κανείς στον γούγλη, ενίοτε και ως von Glitsman.

- Το β' συστατικό -μαν, όμως, παραπέμπει και σε υπερήρωα τ. γαμάιντερμαν. Φανταζόμαστε έναν καραγκιοζικό μπαρμπα-Γιώργο να κάνει τ' αρχίδια του φτερά και με όπλο - σήμα κατατεθέν τη γκλίτσα να μετατρέπεται σε τιμωρό του κακού (βλ. παράδ. 6).

- Αν και ο όρος γκλίτσμαν έχει συνδεθεί μάλλον με το μέγιστο κοινωνικό κακό του νεοπλουτισμού, όσων άφησαν τα βουκωλικά πηδύλλια και πήδηξαν την υπόλοιπη χώρα ως λαμογιολιγουραίοι τα τελευταία χρόνια (παραδ. 4,5). Ενώ άλλοτε συνδέεται με τη νοοτροπία του κοπαδού του Κοπαδιστάν.

- Τέλος, είναι από ό,τι φαίνεται στον γούγλη προσφιλές όνομα για διαδικτυακές περσόνες σε φλώρουμ και φατσοβιβλίο.

  1. - Και αλλο ενα απο τα μερη μου,βουνισιος ειμαι
    - Δηλαδη γκλιτσμαν;
    - Ντιπ για Ντιπ κ τα τσαρουχια μεεεσα πατριδαααααααα (Εδώ)

  2. ΓΚΛΙΤΣΜΑΝ ....ΙΣ .......ΣΠΙΚΙΝΓΚ !!!!
    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΦΩΡΟΥΜΗΤΕΣ.... ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΑΓΡΑΜΑΤΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΟΣ !!!!!! ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ !!!!! ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΙΖΩ !!!! Η ΠΑΡΕΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!! ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΚΙ ΞΕΣΚΙ ......!!!!!!!!! (Εδώ μιλάει μια διαδικτυακή περσόνα ονόματι Γκλίτσμαν).

  3. Δεν καταλαβαίνω ! .. υπάρχουν τόσοι : αρναρχοκομμουνιστοαρχαιοαθηναιοελβετολάτρες .. και δεν το είχα πάρει γραμμή ... ; ........... είναι δάκτυλος εθνικών αρχαιολατρών αθηναιοκολλημένων .... είναι συνομωσία άπλυτων αναρχοκοθμουνίων .. είναι σιωνιστική συνομωσία που θέλει να πλήξει τα «ιδανικά» του βλαχοτσολιά γκλιτσμαν ελληνάρα που γουστάρει πάντα έναν τσοπανάρχη πάνω από το κεφάλι του , για να τον βγάλει από την μιζέρια του ; (Εδώ).

  4. ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΨΗΦΙΖΩ ΔΝΤ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΙ ΓΚΛΙΤΣΜΑΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ...ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΘΑ ΑΝΑΔΥΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ..ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΕ... (Εδώ).

  5. Επειδη ομως οι γκλιτσμαν μπραδερς πεφωτισμενοι τραπεζιτες δεν θα τα παρατησουν ευκολα, να ετοιμαζεστε για χοντρα γλεντια προσεχως. (Εδώ).

  6. Ο ΓΚΛΙΤΣΜΑΝ!!!!!! ΤΕΛΟΣ ΤΟ «ΜΑΣΤΟΡΑΣ» ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΚΛΙΤΣΜΑΝ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ!!!!!!!!! (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία