Ο οργανοπαίκτης-μουσικός που δεν συμμετέχει σε μουσικό συγκρότημα (γκρουπ, μπάντα, σχήμα κλπ) είτε λόγω επιλογής, είτε λόγω συγκυριών.

Η επιλογή αφορά πολλούς παράγοντες: λόγω φόβου που προκύπτει από απειρία ως προς το παίξιμο του οργάνου, ή ακόμη και λόγω ιδιαιτερότητας μουσικών αναζητήσεων και προτιμήσεων που καθιστούν δύσκολη την εύρεση μουσικών συνοδοιπόρων. Συχνά, οι άμπαντοι προχωρούν στο σχηματισμό one-man project προκειμένου να κοινοποιήσουν το υλικό τους σε άτομα πέρα του κλειστού οικογενειακού, φιλικού και κατοικιδιακού κύκλου τους.

Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να είναι άμπαντος επειδή πολύ απλά είναι και άμπαλος. Όλα παίζουν.

Από το μπάντα (ιταλ. banda) και το α-στερητικό.

  1. Εδώ και ενάμισι χρόνο πάντως είμαι εντελώς άμπαντος και έχω χαρμανιάσει. Οπότε, κιθάρα για να μ' ακούν μονάχα οι γείτονες, παράκμα. Αλλα δέ 'α τελειώσει το γαμημένο; Θα τελειώσει, θα το γυρ΄σω στην κιθάρα, και τότε θα γίνω διάσημος και σπουδαίος, και απο γυναίκες θα σπάσω και το ρεκόρ του Λέμι...

  2. Ρε καθίκι, για να ψάχνεις για άμπαντο σε τόπικ για μπασίστες ή ντράμερ πας να απατήσεις τον Μήτσο γιατί να προσπαθείς να αντικάταστήσεις τον εαυτό σου το βλέπω χλωμό... Όλα θα του τα ξεράσω! (Από εδώ)

Λάιβ και άμπαντος.  (από Mr. Cadmus, 22/02/12)μονόχορδο... φαντάσου να το παίζεις και μόνος σου... (από MXΣ, 23/02/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία