Αυτό που λέει η λέξη. Το φτυάρι με το οποίο απομακρύνουμε τα σκατά. Πρόκειται μάλλον για επαγγελματικό και όχι οικιακό εργαλείο, καθώς απαντάται συνήθως σε χοιροστάσια, βουστάσια και άλλα τέτοιου είδους κουραδοβριθή ιδρύματα.

Σλανγκικώς, η λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικώς ως το κατάλληλο μέσον εκδίωξης σκατάδων, σκατών πατημένων, σκατόλουμπων, σκατοπούστηδων, σκατόψυχων, εν ολίγοις τύπων τόσο άθλιων, σιχαντερών και βρομερών, που δεν διανοούμαστε ούτε στιγμή να τους αγγίξουμε με γυμνά χέρια.

Κττμγ πάντως, σλανγκικώς η λέξη σκατόφτυαρο θα ήταν ό,τι πρέπει για να χαρακτηρίσει και τους μπονταίους που κάνουν πόρτα στα ανά την επικράτεια κωλομάγαζα, εκδιώκοντας άμα λάχει βιαίως τους ενοχλητικούς πελάτες. Δεδομένης της ποιότητας τόσο των καταστημάτων και των φυλάκων τους, όσο και των θαμώνων, θα έβρισκε την απόλυτη δικαίωσή του το λαϊκό ρητό ό,τι σκατά και το φτυάρι.

Σε γλυκερό, εφηβικό ανάγνωσμα παλαιότερων εποχών, το εν λόγω εργαλείο αναφέρεται και ως σβουνόφκυαρο, βουκολικό το περιβάλλον γαρ. Αυτή η παράγραφος παρακαλώ να μην υποπέσει στην αντίληψη μουσουλμάνου ιερέα που συχνάζει στο σάη, δεν το 'χει σε τίποτα να βγάλει βρόμα πως έχω διαβάσει Λουντέμη...

Ψάχνοντας στο δίχτυ, έπεσα πάνω σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι συνώνυμο του σκατόφτυαρου είναι η λέξη πιγκάλ. Εστί δε πιγκάλ το σετάκι αποπατόσκουπου (ξέρετε, αυτό που ζμπρώχνουμε τα κουραδόσκατα στη λεκάνη) και της βάσης εναπόθεσής του (που μαζεύει το σκατοζούμι).

Δεν ξέρω κατά πόσον οι ισχυρισμοί του αγνώστου σέρφερ είναι βάσιμοι, αλλά κατόπιν αυτής της συγκλονιστικής ανακάλυψης εγκαταλείπω το σάιτ και μεταβαίνω εις Παρισίους για μετεκπαίδευση. Οι τυχόν ενδιαφερόμενοι θα με εντοπίσουν πέριξ της Place Pigalle.

  1. [...]μπραβο σε ολους τους αλλους που συνεχιζουν να μαλακιζονται απο δω κι απο κει αντι να ξεσηκωθουν και να πανε να τους πεταξουν ολους εξω με το σκατοφτυαρο [...]

  2. ΤΡΕΞΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΚΑΤΟΦΤΥΑΡΟ ΣΕ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.

  3. Το ΔΝΤ, το λεει κι ο ΓΑΠ το 2009 στο γιουτουμπι, οπου πηγε αφησε καμμενη γη, και τελικα οπου μπορεσαν το εδιωξαν με το σκατοφτυαρο.

  4. Skatoftiaro is a New User on the OwnedCore [...] View Skatoftiaro's profile. (Σ.Σ. Μάλλον δεν θα διαφέρει σημαντικά από το ανφάς).

Όλα από το νέτι.

  1. Σλανγκική χρήση της λέξης από τη δεκαετία του '40, δια στόματος Άρη Βελουχιώτη:

Για κάποιον άλλον, τον περιβόητο «καπετάν» Αχιλλέα, που του είπα ότι πολλές φορές μας ρεζιλεύει με τις ενέργειές του, μου απήντησε:

- Παπούλη μου, έχει το σπίτι κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία, λογής λογής χρήσιμα πράγματα;
- Έχει, του απαντώ.
- Έχει και σκατοφτιαρο;
- Κι απ' αυτό έχει, απαντώ πάλι.
- Ε, αυτός είναι το σκατόφτιαρο της παρέας μας!...

Αρχιμ. Γερμανός Κ. Δημάκος (πάτερ Ανυπόμονος)
«Στο βουνό με τον Σταυρό, κοντά στον Άρη»
Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις, 2004.

(από Khan, 27/05/12)Από το 13.52  (από Khan, 28/05/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία