Μιλάμε για την πουτάνα μπάλα, όπου υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες στημένων:

1. Το στημένο παιχνίδι

Όταν οι μηχανορραφίες τση παράγκας, των μπετατζήδων, των διαιτητώνε και πάσης φύσεως κυκλωμάτων, παραγόντων και τοπικών ηρώων κουμπώνουν παιχνίδια.

2. Η στημένη μπαλιά ή φάση

Καλά μελετημένη τακτική εκτέλεσης μπαλιάς μετά από από φάουλ, κόρνερ ή πέναλτι, καθώς και από το υπερπέραν. Στημένες φάσεις έχουμε σε επιθετικές (μπαλιές κοντά στην μεγάλη περιοχή μπορούν να φέρουν εύκολα γκολ) και σε αμυντικές (π.χ. η πρόκληση τεχνικού offside που καθιστά τον αντίπαλο ρόμπα καπιτονέ).

Αγγλικανιστί: set piece.

  1. - Στημένοι αγώνες; μα γίνονται τέτοια πράγματα;
    - Σύμφωνα με την Ουέφα, η Ελλάδα είναι ή 5η πιο ποδοσφαιρικά διεφθαρμένη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Αλβανία, την Ιταλία, την Μολδαβία και την Εσθονία. - Άπαπα! Πάω πάραυτα για βασεκτομή, κ. Τσιαμτσίκα

2.
Η ευρεσιτεχνία στις στημένες φάσεις αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε ομάδα. Οι εκτελέσεις φάουλ με πάσα αποδιοργανώνουν τις αντίπαλες άμυνες και η σωστή εκτέλεσή τους μπορεί να επιφέρει το εύκολο γκολ. Αμυντικά, η παγίδα του οφσάιντ αποτελεί μια ριψοκίνδυνη τακτική, αλλά και απρόβλεπτη από τους αντιπάλους επιθετικούς, εκθέτοντας τους σε θέση οφσάιντ. Απαιτεί συντονισμένη και ταχυτάτη έξοδο από την περιοχη. Σε κάθε περίπτωση, οι «στημένες φάσεις» αποτελούν ολόκληρο κεφάλαιο στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Δεν αναφερόμεθα σε στημένα παιχνίδια ή / και σε προτεταμένους τσουπωτούς κώλους, αλλά σε αυτοκίνητα με γαμάτη οδική συμπεριφοράουα: οδηγώντας ένα στημένο αμάξι «σημαδεύεις, γυρίζεις το τιμόνι ακριβώς όσο πρέπει και στρίβεις εκεί που θέλεις, όσο γρήγορα κι αν πηγαίνεις» (εδώ), χωρίς να βγάζεις μούτρα ή να πετάς κώλους.

Το στήσιμο συντελείται γονιδιακά ή / και ως αποτέλεσμα μοντιφιώνε του μερακλή ιδιοκτήτη. Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, ένα στημένο εφτακίνητο είναι χαμηλό (ma non troppo!), έχει στιβαρό πλαίσιο, καλή ευθυγράμμιση, σφιχτά ρυθμισμένες αναρτήσεις, σκληρές αντιστρεπτικές κ.ταλ. Eν κατακαυλείδι, είναι muni με ότι απαιτείται για σταθερό, ακριβές και πολύ καυλιδερό κράτημα κάτω από αντίξοες αγωνιστικές συνθήκες.

- Τι θα διαλέξετε να οδηγήσετε στην ιδανική διαδρομή σας; Ενα αυτοκίνητο που μπορεί να μην έχει άλογα, αλλά έχει καλό στήσιμο, καλά φρένα και οδηγιέται «σωστα». Κάτι που να κατεβείτε και να πείτε... ναι ρε πστη μου.... το χάρηκα.
(εδώ)

- Θεωρεις τον κατοχο του ματριξ turbo καραγκιοζη γιατι εριξε λεφτα κ εφτιαξε ενα καλα στημενο κ γρηγορο οικογενειακο αυτοκινητο;
(εκεί)

- Τo νέο Civic είναι πολύ καλύτερο αυτοκίνητο από τον προκάτοχό του. Σε ποιότητα κατασκευής και λειτουργία ανάρτησης αγγίζει πλέον την κορυφή της κατηγορίας. Παράλληλα είναι ευρύχωρο, πρακτικό, ευκολοδήγητο και πολύ καλά στημένο. Αν είχε και έναν τούρμπο κινητήρα με δύναμη και ροπή θα κτύπαγε μπουνιά στο τραπέζι του γερμανικού κατεστημένου.
(παραπέρα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία