Εθνικό αυτοφαυλιστικό νέας κοπής, που τρέπει το ψωροκώσταινα, και σημαίνει την Ελλάδα ως μια χώρα πολλών φόρων, που συχνά είναι παράλογοι και στραγγαλίζουν την όποια ανάπτυξη και κοινωνική κινητικότητα, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν. Επίσης, φορογιώργαινα για να στηλιτεύσει την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός της ψωρογιώργαινας. Η έκφραση βεβαίως κρίνει την μετά το 2010 πολιτική των Μνημονίων, αλλά και την κακή εφαρμογή της από τους εγχώριους πολιτικούς.

Ο όρος ψωροκώσταινα ως ένα από τα σημαντικότερα αυτοφαυλιστικά μας έχει λάβει πολλές τροπές, όπως ψωρογιώργαινα, ψωρολακόσταινα, ψωλοκώσταινα, παλαιοκώσταινα και γενικότερα τρέπεται ανάλογα με το όνομα ή παρατσούκλι του εκάστοτε πρωθυπουργού, λ.χ. ψωροτζέφραινα, ψωραντώναινα κ.ο.κ.

  1. ΖΗΤΩ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΚΥΛΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΩ Η ΦΟΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ. -τους ΝΔ τες δεν τους πιανω καν στο στόμα μου. (Από το zoo.gr).

  2. Ευχομαι ομως, η Ελλαδα του 2000 που ηταν Ευρωκωσταινα, και το 2010 εγινε φοροκωσταινα, να μην κλεισει τον κυκλο της και ξαναγινει αυτο που ηταν παλιοτερα......να μην ξαναγινει δηλαδη ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ! (Εδώ).

  3. Έλεγε ο κ. Παπανδρέου με στόμφο και αυτοπεποίθηση τη γνωστή σοφιστεία «Λεφτά υπάρχουν»… Και όντως υπάρχουν κύριε πρωθυπουργέ της «Φορογιώργαινας»… 650 δις ευρώ είναι τα υπερκέρδη των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία έξι χρόνια, όσα περίπου και το έλλειμμα της χώρας… Μόνο που τα συγκεκριμένα χρήματα πλέον βρίσκονται εκτός Ελλάδος κύριε πρωθυπουργέ…
    Μέσα στην Φορογιώργαινα ζούμε εμείς και τα χρέη μας προς τις τράπεζες, τις οποίες εσείς δεν έχετε τα καρύδια ούτε να τις κοιτάξετε στα μάτια… (Εδώ).

  4. Ο Παπαχρέου στη Φορογιώργαινα! Μη χάσετε το νέο επεισόδιο της Πειναλόγκας... (Εδώ).

  5. «…Πώς να σατιρίσεις τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου; Χαζό παιδί μαμά γεμάτο. Διαβάζει λόγους που δεν καταλαβαίνει, κάνει άλλα απ’ όσα λέει, είναι ανεκδιήγητος. Παρ’ όλ’ αυτά παρουσιάζεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός – και το χειρότερο: είναι ο καταλληλότερος. Πέτυχε τη μετάβαση από την Ψωροκώσταινα στη Φορογιώργαινα»!..
    (Και σύντομα από τη Φορογιώργαινα στη… Σπιτογιώργαινα!..). (Εδώ).

Το διέδωσε και ο Τζίμης Πανούσης, λ.χ. εδώ προς τέλος. (από Khan, 22/04/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία