Λαϊκό γνωμικό που δηλώνει φθόνο για κάτι που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αποκτήσουμε, οπότε η ευχή έχει τελείως ουτοπικό χαρακτήρα. Χρησιμοποιείται σε περίπτωση, όπου μια σύγκριση με κάτι ανώτερο από εμάς και το σχετικό ευχολόγιο έχει απολύτως θεωρητική υφή τύπου νά 'χαμε να λέγαμε και κούτες να φουμέρναμε και κανένα πρακτικό αντίκρισμα, καθώς η «φύση» των πραγμάτωνε δεν αλλάζει.

Αποκομμένη από το παραδοσιακό αυτό πλαίσιο, η φράση μπορεί να ειπωθεί και εντελώς κυριολεκτικά στην θέα ενός ωραίου ασπρουδερού κώλου.

Πάσα (Δ.Π.): Χαλικούτης.

  1. Άσπρο κώλο που χει η νύφη, να χαμε και εμείς οι γύφτοι...
    Είναι πολύ εύκολο να σνομπάρω τον ανηψιό του sv2 και να πω 1 μύριο άκυρα πράγματα για να πείσω τον εαυτό μου ότι είμαι σε καλύτερη θέση από αυτόν (ότι η ζωή είναι μίζερη εκεί, ότι στην Ελλάδα και μόνο που πίνεις νερό της ΕΥΔΑΠ είσαι ευτυχισμένος, ότι εκεί έχει αγελάδες και όχι κατσίκια, ότι κάνει κρύο, ότι βρωμάνε τυρίλα οι άνθρωποι κλπ) αλλά φυσικά κάτι τέτοιο είναι το λιγότερο γραφικό. (Εδώ).

  2. Άσπρο κώλο που'χει η νύφη να'χαμε κι εμείς οι γύφτοι!
    Εγώ πάντως γουστάρω Τομ, της ευθείας ή της χαρωπής οδού παραμένει ωραίος άντρας! Κι έχει και μια προστυχιά που με αρέσει στον άνθρωπο και κυρίως στον άντρα. Και ομολογώ επίσης ότι άλλη αδυναμία μου είναι ο Marc Jacobs - είμαι σοβαρά γιατρέ μου, ετεροφυλοφιλικιά γυναίκα; (Με κυριολεκτική σημασία εδώ).

  3. Μετά το τέλος της παρουσίασης του νέου τάλιρου, ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την σκυτάλη στον Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος παρουσίασε τη νέα κολεξιόν εσωρούχων με τίτλο «Άσπρο κώλο σαν τη νύφη να 'χαμε κι εμείς οι γύφτοι». (Εδώ).

(από σφυρίζων, 23/07/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία