Φανταζόμαστε ένα παραδείσιο δέντρο που έχει λεφτά αντί για καρπούς και οι άνθρωποι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να σηκώσουν το χέρι τους και να τα πάρουν. Δεν χρειάζεται ούτε να δουλέψουν, ούτε να σπάζουν το κεφάλι τους πώς θα ζήσουν.

Στην Ελλάδα της κρίσης ο όρος λεφτόδεντρο χρησιμοποιείται συχνά στο πλαίσιο ενός κυρίαρχου ντίσκουρς που ασκεί κριτική για έλλειψη υπευθυνότητας. Λ.χ. για τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης που (υποτίθεται ότι) τρώγαμε δανεικά που δεν έβγαιναν από παραγωγικές διαδικασίες και όλοι ζούσαμε σε μια εδεμική αφέλεια. Ή μπορεί αντιστρόφως να καυτηριάζονται και οι πολιτικοί του σήμερα που νομίζουν ότι έχουν βρει λεφτόδεντρο φορολογώντας τους ίδιους πάντα μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, χωρίς να προωθείται αποτελεσματικά η ανάπτυξη. Επίσης, για λεφτόδεντρο μιλάμε σε περιπτώσεις τύπωσης πληθωριστικού χρήματος. Ή όταν περιμένουμε να βγάλουμε χρήμα από μία μοναδική πηγή την οποία υπερεκμεταλλευόμαστε, όπως λ.χ. ο τουρισμός, αδιαφορώντας να βρούμε άλλες. Γενικά, σε αυτές και άλλες περιπτώσεις ο σκοπός είναι να θιγεί η έλλειψη υπευθυνότητας και η παιδικότητα με την οποία κάποιος νομίζει ότι θα έχει λεφτά χωρίς να δουλεύει, παράγει κ.ο.κ. (Τα παραπάνω δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμπολίτες μας να ονειρεύονται ειλικρινώς και χωρίς διάθεση (αυτο)ειρωνείας την ύπαρξη λεφτόδεντρων).

1. Σκέφτεστε να υπήρχε ένα λεφτόδεντρο και να μαζεύαμε όλοι κάμποσα; Η μήπως Χαβάη όλη μερα μασάζ, αχαλίνωτο κλάμπινγκ και ύπνο;

2. Προσοχή! Το νέο λεφτόδεντρο ονομάζεται «ανείσπρακτοι φόροι»
Ακούσατε και εσείς στις ειδήσεις για τα 58 δις ανείσπρακτων φόρων; [...] Δεν μου λέτε και ΠΟΙΟΣ θα τους πληρώσει; Ή μάλλον ΠΩΣ;;; Οι εταιρείες που έκλεισαν; Οι εταιρείες που έχουν στεγνώσει από μετρητά; Δεν καταλαβαίνετε ότι και να υπήρχαν μεγαλοοφειλέτες, θα προτιμούσαν να πάνε σε άλλη χώρα; Ή μήπως νομίζετε ότι βάζοντας φυλακή όποιους χρωστάνε και δεν έχουν πλέον ούτε ευρώ στην τσέπη τους, θα αλλάξει κάτι; Θα τους ταΐζουμε και με έξοδα του κράτους, γατάκια …

3. Όμως, θα καρποφορούν τα λεφτόδεντρα, θα κόβουμε χρηματόφυλλα απ’ αυτά, και θα κάνουμε τις δουλειές μας. Με ταχύτητα θα ανοίξουν οι θέσεις εργασίας, και όλα θα δουλεύουν πάλι:
-Τουρισμός,
-Αγροτικός τομέας,
-Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που θα ανακτήσουν την εσωτερική αγορά που έχασαν, π.χ. θα φύγουν τα ΙΚΕΑ και θα ξανανοίξει ο κυρ Βαγγέλης που έφτιανε έπιπλα στο υπόγειο του, θα φύγει το Carrefour και θα ξανανοίξουν οι μπακάληδες της γειτονιάς, θα φύγουν τα Starbucks και θα ξανανοίξουν τα καφενεία με την πρέφα που ο καφές έκανε 2,50 δραχμές (και όχι 4,50 ευρώ), θα κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κορέα και θα ξανανοίξει ο Σκαραμαγκάς και η ζώνη του Περάματος, θα κλείσουν τα Village τα Odeon και τα Ster που ούτε διάλειμμα δεν κάνουν, και θα ξανανοίξουν το Αττικόν, το ΡαδιοΣίτυ, το Έμπασσυ, το Σινεάκ, όλο τέτοια θα γίνουν).
-Δημόσια έργα.
Όλα καλά θα πάνε. Αυτό το κωλοευρώ φταίει.

(από Khan, 20/10/13)(από Khan, 20/10/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε