Σλανγκική τροπή της ευχής «σιδεροκέφαλος!» που την επεκτείνει και στο κάτω κεφάλι. Με το kitschy ζενεσεκουά του β΄ συστατικού -τσουτσουνος, πετυχαίνει να αποφορτίσει μια αμήχανη στιγμή, όπου οι συνήθεις κοινοτοπίες χρειάζονται μια διασκέδαση, τ.πολύχρωμος και εντοιχισμένος. Ενώ έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι και μια πραγματικά χρήσιμη ευχή. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, όπου η ευχή κυριολεκτεί, όπως για παράδειγμα όταν ευχόμαστε σε κάποιον να αναρρώσει από αφροδίσιο νόσημα (ή περιστασιακό πρόβλημα στύσης ξερωγώ). Επίσης, είναι χρήσιμο ως ευχή κατά τη γέννηση άρρενος τέκνου.

Συναφώς, έχει υπάρξει παρατσούκλι του Ανδρέα Παπανδρέου, την περίοδο που γύρισε στην Ελλάδα ύστερα από την περιπέτεια υγείας του, ταυτόχρονα με την επισημοποίηση της σχέσης του με την Δήμητρα Λιάνη. Πόσω μάλλον που ο συγχωρεμένος αποτελούσε το σοσιαλιστικό αντίπαλον πέος στη νεοφιλελού Σιδηρά Κυρία.

Χρησιμοποιείται, όμως, και γενικότερα, ανεξάρτητα της ευχής υγείας, για γκραν γαμίκουλες, είτε για να τους θαυμάσουμε, είτε για να τους ειρωνευτούμε.

Συνώνυμα: ρόμποκοπ, σιδηρόπουλος.

1.α) Σιδεροκεφαλος, σιδεροποδαρος και σιδεροτσουτσουνος!

β) Κατα αρχας φιλτατε συναγωνιστη περαστικα σου,ελα μην τρελενεσαι ενταξει θα κανεις θεραπεια με ενα αντιβιοτικο κ ολα καλα ο τσουτσουνος σου κ εσυ γενικα,οσο για τα αλλα δεν εχεις αρπαξει τιποτα ;) μην τρελενεσαι ,,,,περαστικα σου κ παλι σιδεροτσουτσουνος παλικαρε! (Από μπουρδελοσάιτ).

γ) μπραβο ρε μπραβο ρε!!!να σου ζισει μανα μουυυυυυυυυυ!!!!!!και σιδεροτσουτσουνος!!!!!!!!!!!!1

2.α) Θάτσερ αυτοί σιδεροτσούτσουνος εμείς.

β) Επίσης οι παλιότεροι θα θυμούνται οτι ο “σιδεροτσούτσουνος εθνάρχης” ηταν ο πρωτος που έβαλε χέρι στο ΝΑΤ

3.α) Η γερμανική «τσατσά» και το ελληνικό «τσατσόπουλο». Μετά το πρώτο σοκ του αιφνιδιασμού από τη συγκλονιστική και αποκαλυπτική δήλωση που περήφανα έκανε ο χαλκέντερος και σιδεροτσούτσουνος εθνοπατέρας και καμάρι της φυλής μας, άρχισαν να στριφογυρίζουν στο μυαλό μου διάφορες ιδέες-προτάσεις γιά την, όσο το δυνατόν επωφελέστερη, εκμετάλλευση της μοναδικής πηγής πλούτου που εναπέμεινε στην μαραζωμένη χώρα μας. [...] Αντί να κουβαλιόνται, σωρηδόν, πολυπρόσωπες, κοστοβόρες και άχρηστες αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες κι εδώ κι εκεί, αρκεί ο εκάστοτε επίσημος εκπρόσωπος της χώρας να κουβαλάει μαζί του τον Πετράρα, το απόλυτο όπλο, το ικανότερο sex-pistol! Έναν και καλό και ..μπάνικo.

β) καλα, ποιος καβαλαει το «κοριτσι» ο ΣΙΔΕΡΟΤΣΟΥΤΣΟΥΝΟΣ;;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία