Ενδιαφέρουσα λέξη - χρησιμοποιείται στον Ελλαδικό χώρο ευρέως τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920 και οι συνδηλώσεις της έχουν επανειλημμένα αλλάξει.

Αρχικά, μπακούρι ήταν ουδέτερη λέξη και σήμαινε απλώς τον ανύπαντρο άντρα, τον εργένη.

Αργότερα, για ένα διάστημα, η λέξη απέκτησε και θετικές συνδηλώσεις - εννοούσε τον εκ πεποιθήσεως εργένη, αυτόν που δεν πιάνεται κορόιδο να παντρευτεί. Αλλά, βαθμιαία πήρε την έννοια του τύπου που έχει μείνει πολύ καιρό χωρίς γυναίκα και σήμερα η λέξη μπακούρι δηλώνει και επιπλέον, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα του τύπου αυτού δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα (και άρα ο τύπος θ' αργήσει να γαμήσει), διότι οι λόγοι για τους οποίους το πρόβλημα παρουσιάστηκε καταρχήν είναι υπαρκτοί και σοβαροί: ο τύπος είναι αδέξιος, απότομος και πιθανότατα μυρίζουν οι κάλτσες του (μέσα από τα παπούτσια).

Εσχάτως, η λέξη χρησιμοποιείται και ως αυτοχαρακτηρισμός γυναικών που, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενες, ανάγουν την αγαμία σε μαγκιά.

Το μπακούρι, με την αρχική σημασία, είναι λέξη συνώνυμη με την παππουδίστικη λέξη μπεκιάρης - και πιθανώς παραφθορά της, καθώς θυμάμαι ηλικιωμένους Κωνσταντινουπολίτες να μεταχειρίζονται τις δυο λέξεις αδιάκριτα. Πιστεύω ότι έχουν κοινή προέλευση την τούρκικη λέξη bekâr που σημαίνει ακριβώς ανύπαντρος. Στα τούρκικα υπάρχει και η λέξη bakire που σημαίνει παρθένος/α αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για γυναίκες και μάλλον δεν κολλάει. Η ετυμολόγηση από το τούρκικο bakir=χαλκός (δες το λήμμα μπακούρης) είναι ενδιαφέρουσα, αλλά μάλλον δεν ευσταθεί.

  1. - Πάλι πέντε μπακούρια μαζευτήκαμε; Πάλι για μπάσκετ θα πάμε;

  2. Από http://palempa.blogspot.com - είναι το βλόγιο(ν) της Πανελλήνιας Λέσχης Μπακουριών (ΠΑ.ΛΕ.ΜΠΑ.)

Μπακούρι εγεννήθηκα
μπακούρι θα πεθάνω
μπακούρι με βαφτίσανε
στην εκκλησιά σαν χάνο

Γκόμενα δεν εσταύρωσα
είκοσι χρόνια τώρα
τι να ‘φταιξε, τι να ‘γινε
βρε μπας και έχω ψώρα

  1. Από το blog f0ititria se apognwsi

Δεν έχω καταλάβει γιατί πλέον τα μπακούρια τα αποκαλούμε (μάλλον για να τα παρηγορήσουμε) Singles;; Δεν έχει καμία διαφορά, για αυτό ας λέμε τα πράγματα με το ονομά τους. Ναι, είμαι μπακούρι και μου αρέσει (προς το παρόν)!

(από protnet, 21/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο άντρας που έχει ξεμείνει απο γυναίκα.

- Ρεβεγιόν και να έρθω σαν το μπακούρι, δε λέει τώρα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία