Ακόμη ένα εθνικό αυτοφαυλιστικό εις -στάν, που περιγράφει την Ελλάδα των μνημονίων.

Μπορεί βεβαίως να σημαίνει πολλά πράγματα ή να στεγάζει διαφορετικές απόψεις. Λ.χ.

- Η Ελλάδα ως μια χώρα οσφυοκαμπτών, ναισεολατζήδων, νενέκων και η πνευματική παρακμή που αυτό συνεπάγεται (με αυτή την έννοια το χρησιμοποιούν οι κλασικοί αντιμνημονιακοί).

- Η Ελλάδα ως μια χώρα όπου τα Μνημόνια εφαρμόστηκαν όπως εφαρμόστηκαν από τους κρατικιστές παλαιοκομματικούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., ή ως μια χώρα που χρειάζεται μνημόνια ιν δε φερστ πλέις (με αυτή τη σημασία μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και φιλελέδες).

- Η Ελλάδα ως μια χώρα όπου ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος της λιτότητας και των περικοπών που δυσχεραίνουν το ήδη υπάρχον μπάχαλο. Γενικά η Ελλάδα της κρίσης ή/και της παρακμής.

- Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να ειρωνευτεί όσους και καλούα ευρωπαϊστές ελίτ της αλήτ επιχαίρουν με τα μνημόνια και τα θεωρούν θετικά. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε ειρωνική υπονομευτική χρήση του -σταν, όπως λ.χ. στα Διαφωτιστάν ή Φιλελευθεριστάν. Ενώ δηλαδή το -σταν συνήθως χρησιμοποιείται για να κατακρίνει τον ανατολίτικο χαρακτήρα της Ελλάδας, ορισμένα -σταν αντιθέτως σχηματίζονται για να ειρωνευτούν τα πρωκτάγματα εξευρωπαϊσμού της ή τον ατελή/ εκκρεμή εξευρωπαϊσμό της.

1. Η λεβέντισσα πρόεδρος της ελεύθερης Αργεντινής και οι γκαουλάιτερ του Μνημονιστάν.

2. Από τη μία εθελουσία έξοδος. Από την άλλη προσλήψεις 1 προς 10 και εκτάκτων. Μόνο στο μνημονιστάν.

3. ΟΚ,εγιναν οργια με γαυρο-αντερλεχτ για να χαρει ο οπαδος στο Μνημονισταν, αλλα μεχρι εκει ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

4. Οι «γκαγκά» και το Μνημονιστάν! Mεγάλη τιμή για μια διαλυμένη χώρα, να την επισκέπτεται μια μεγάλη καλλιτέχνιδα παγκόσμιας ακτινοβολίας. Φυσικό είναι να εξαντλούνται τα εισιτήρια ενός ολόκληρου σταδίου για χατίρι της. Απολύτως λογικό να αφιερώνουν τα… «έγκυρα ελληνικά ΜΜΕ» ώρες τηλεθέασης και ακρόασης, πρωτοσέλιδα και εσωτερικές σελίδες, ώστε να μάθουμε πώς πέρασε κάθε δευτερόλεπτό της στην ελληνική γη.

(από Khan, 28/11/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία