Ο ηλικιωμένος γεροξούρας που παραμένει ικανός μπήχτης και γαμίκουλας, οπότε παρά τα χρονάκια του όταν είσαι κοντά του πρέπει να πηγαίνεις τοίχο-τοίχο. Συχνά αναπολεί πόσο γαμούσε ακόμη καλύτερα στα νιάτα του και δίνει συμβουλές από τις πλούσιες εμπειρίες του στους φλωράκουλες νεώτερους. Στην περίπτωση που είναι και εκνευριστικός γεροξούρας σκατόγερος, που γκρινιάζει για τα πάντα προκαλεί εντύπωση πώς έχει παράλληλα τόση επιτυχία στις γυναίκες. Αρχέτυπο του τελευταίου ο ήρωας Μαθουσαλίξ στα κόμιξ με τον Αστερίξ.

  1. Ο γερομπήχτης είμαι εγώ
    και πήδαγα αβέρτα
    είχα κεφάλι σαν αυγό
    κι ήμουν σκληρός σαν πέτρα. [...]

Το πέος με ανατροφή
-άκου το γερομπήχτη-
αν δε φορέσει το σκουφί
δε βγαίνει για ξενύχτι.
(Ο γερο-μπήχτης στιχώνει εδώ για καλό σκοπό).

  1. Δίπλα μας καθόταν ο παππούς ο Παναγιώτης, ο επιλεγόμενος και Γερομπήχτης, που παρακoλοθούσε με μεγάλη προσοχή, αυτά που λέγαμε. - « Παιδιά μπορώ να καθίσω στο τραπέζι σας; Μ'ενδιαφέρουν πολύ αυτά που λέτε.» - « Ευχαρίστως. Σε κερνάμε κι'ένα τσιπουράκι.» [...]
    - « Στην αρχή καταράστηκα την τύχη μου, αλλά μετά το είδα αλλιώς. Πέταξα από την κεφάλα μου, ούλες τις κακές ιδέες, και λευτερώθηκα. Τόριξα στο σορολόπ, άρχισα να πίνω το τσιπουράκι μου, να τραγουδάω, να χορεύω, να τραβάω και καμιά μαλακία το βράδυ, και γίνομαι περδίκι! Είπα μέσα μου: Ρε Γερομπήχτη, πάτησες τα 85. Πόσο μωρέ θα ζήσεις; Κάποτε θα πεθάνεις. Ε! καλλίτερα να ποθάνεις σπίτι σου κι'ευτυχισμένος, παρά στο νοσοκομείο και δυστυχισμένος.» (εδώ)

3. αυτη την στιγμη ο γερομπηχτης ειναι εν διασταση επουδενι χωρισμενος..

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε