Ένα από τα εις -στάν τοπικά φαυλιστικά ή και εθνικά αυτοφαυλιστικά που παρουσιάζει την Ευρώπη ή την Ελλάδα ως μέρος της Ευρώπης με τα μελανά χρώματα ενός τριτοκοσμικού -σταν. Η ρητορική αυτή κατασκευή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί συνήθως τα διάφορα -σταν είναι το ακριβές αντίθετο της Ευρώπης, η Ευρώπη είναι αυτό ακριβώς που δεν είναι -σταν. Αυτοί, λοιπόν, που χρησιμοποιούν τον όρο Ευρωπαϊστάν επιδίδονται σε μια ακραία υπονόμευση της κυρίαρχης αντίθεσης Ευρώπη- Τρίτος Κόσμος ή Ευρώπη- Ανατολή εκδεχόμενοι την Ευρώπη ως τον κατεξοχήν Τρίτο Κόσμο ή ως την κατεξοχήν Ανατολή. Ας δούμε όμως μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις:

  1. Κατ' αρχήν, οι χρησιμοποιούντες τον όρο είναι οι νέοι ανθενωτικοί. Αυτοί δηλαδή που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μία ιδιοπροσωπία η οποία δεν πρέπει να χαθεί μέσα στον ευρωπαϊκό μουνόδρομο

Tanja Ostoic: L'origine du monde d'après Gustave Courbet

ή και ότι ο πολιτισμός της Ευρώπης έχει ο ίδιος σοβαρά προβλήματα. Εδώ συμβαίνει ο εξής ρητορικός αγών: Οι νέοι ενωτικοί καταγγέλλουν τον οπισθοδρομικό χαρακτήρα της Ελλάδας με εις -σταν εθνικά αυτοφαυλιστικά, όπως λ.χ. Ελλαδιστάν, Γιουνανιστάν, βυζαντινιστάν, βυζαντιστάν, ορθοδοξιστάν κ.τ.ό., στα οποία οι ανθενωτικοί απαντούν κάνοντας celebrating & undermining που λένε και στο χωριό μου πλάθοντας μια σειρά από -σταν με α΄ συστατικό τα πρωκτάγματα των ενωτικών, όπως λ.χ. εκσυγχρονιστάν, διαφωτιστάν, μεταρρυθμιστάν, μνημονιστάν κ.τ.ό. Το Ευρωπαϊστάν δεν είναι παρά η ακραία κατάληξη αυτού του ρητορικού παιγνίου. Από τη μια δηλαδή αναλαμβάνεται ότι τα ανατολίτικα -σταν είναι το συνώνυμο της υπανάπτυξης, από την άλλη όμως η Ευρώπη θεωρείται ως ο κατ' εξοχήν υπανάπτυκτος ή ανατολίτικος με την κακή έννοια πολιτισμός. (Προϋποτίθεται βέβαια μια μεγάλη συζήτηση για το αν είναι αυταξία η νεωτερική αξία της ανάπτυξης, καθώς ακόμη και η αποανάπτυξη προβάλλεται πλέον ως αίτημα). Εν προκειμένω, πάντως, οι νεο-ανθενωτικοί το τερματίζουν στη ρητορική τους.

Θέλετε το Ευρωπαϊστάν των τοκογλύφων ή μια Ελλάδα ανεξάρτητη? Κανείς να μην ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, στο επικείμενο δημοψήφισμα... ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ…!!! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ…!!! ΑΝΥΠΑΚΟΗ…!!! Είναι μεγάλο κορόιδο όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μια θέση στο Ευρωπαιστάν τους και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ... Το Ευρωπαϊστάν και το ΝΑΤΟιστάν, δεν είναι σύμμαχοι μας... Είναι οι χειρότεροι εχθροί της Ελλάδας... (Εδώ).

Βεβαίως, ενδέχεται ο όρος να χρησιμοποιείται όχι για να καταγγείλει τον σύνολο ευρωπαϊκό πολιτισμό ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους θεσμούς ως υπανάπτυκτους, αλλά για να θίξει κάποια ιδιαίτερη κατάσταση ή συνθήκη λόγω της οποίας η Ευρώπη αποκτά ένα ανατολίτικο ζενεσεκουά.

ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΑΝ... Τους 7.720 αγγίζει ο αριθμός των αστέγων στη χώρα μας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι οικονομικοί μετανάστες. (Εδώ).

Ή για να στηλιτευτεί ο φανατισμός των Ευρωπαίων ή Ευρωπαϊστών, που μετατρέπονται σε άκριτους και ανορθολογικούς ταλιμπάν της Ευρώπης ή μουτζαχεντίν της κυρίαρχης μο(υ)νοτροπίας.

Η κινδυνολογία των Σαμαρά – Βενιζέλου ότι η έξοδος από το μνημόνιο οδηγεί στη δραχμή την οποία εξισώνουν με κάτι μεγαλύτερο από καταστροφή ενισχύεται και από τους μουτζαχεντίν της λιτότητας, τους αξιωματούχους του ...ευρωπαϊστάν οι οποίοι αξιώνουν οι επόμενες εκλογές να είναι ένα δημοψήφισμα πάνω στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή. (Εδώ).

2.Συχνά, εξάλλου, ο όρος Ευρωπαϊστάν φεύγει από τα χέρια των νεο-ανθενωτικών που κυρίως τον χρησιμοποιούν, και λέγεται από ανθρώπους που θίγουν την -στανοποίηση της Ευρώπης για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους. Λ.χ. συνεπείς νεοφιλελέδες μπορεί να θεωρούν ότι και η Ευρώπη είναι ένας τεράστιος γραφειοκρατικός μηχανισμός που επιβάλλει με κεντρικό σχεδιασμό τις επιλογές του στα άτομα και υποβαθμίζει την ατομική πρωκτοβουλία καθιστάμενη αυτή μια νέα τερατώδης υπερ-Σοβιετία.

(Ψιλοσχετικό παράδειγμα από το Ιντερνέτι): το βλέπω σύντομα και στην Ελλάδα να φουντώνει το κίνημα κατά των τετρακινήτων εκτός δρόμου που έχει κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊστάν

3.Από μια εντελώς άλλη σκοπιά, οπαδοί της εθνοφυλετικής καθαρότητας μπορεί να δυσανασχετούν με την έλλειψη πρόληψης ώστε να διαφυλάσσεται ο αμιγής εθνοφυλετικός χαρακτήρας της Ευρώπης και να χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν μια Ευρώπη με μεγάλους πληθυσμούς από Ασιάτες, μουσουλμάνους και άλλες ετερότητες.

Δεν σας άρεσε η εθνική Ευρώπη υπο γερμανικό έλεγχο. Προτιμάτε την ισλαμο-εβραϊκή Ευρώπη. Ε, φάτε το Ευρωπαϊστάν και ασουπή. (Από τον Στόκο).

4.Τέλος, ως Ευρωπαϊστάν μπορεί να χαρακτηριστεί και η εναλλακτική Ευρώπη, η "Ευρώπη που αλλάζει", την οποία οραματίζονται λ.χ. οι Συριζαίοι, αλλά και άλλοι αριστερίζοντες (ή και λαϊκοδεξίζοντες) ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, από τους αντιπάλους αυτού του οράματος.

Το τΣΥΡΙΖΑ είναι η εναλλακτική για να μετατραπεί η Ευρώπη σε Ευρωπαϊστάν! (Εδώ).

Altra Europa con Tsipras

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία