Παλιά πατερνάλα του αναρχικού χώρου, ηλικίας πενήντα έως εξηνταφεύγα. Το εν λόγω τέρας...

κουβαλάει πολύ εμπειρία πάνω του (μα πολύ εμπειρία) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να του βγαίνει μια ηγεμονία άλλο πράγμα. Δεν μπορεί να το πει ανοιχτά αλλά θεωρεί πως όλοι οι τριγύρω του είναι κατώτεροι πολιτικά από αυτόν και πως τα κριτήρια τους δεν λένε μια μπροστά στα δικά του. Ίσως να έχει και δίκιο αλλά το γεγονός ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει κάτι άλλο πέρα από αυτό που λέει ο ίδιος δημιουργεί πρόβλημα. Ο λόγος του κουβαλάει τεράστια σιγουριά (και είναι λογικό γιατί ο τύπος είναι μια ζωή στο κουρμπέτι) αλλά υποβόσκει και μία υπεροψία που σπάει αρχίδια. Το μόνο που λείπει από τον λόγο του είναι η φράση: "Αφήστε το πάνω μου γιατί τα ξέρω καλύτερα" αλλά δεν την λέει γιατί εκτός από αυτούς που ψαρώνουν έτσι κι αλλιώς μαζί του, υπάρχουν και αυτοί που δεν τον παλεύουν καθόλου και είναι έτοιμοι να τον κράξουν. Η πιο ιστορική φράση που έχει ακουστεί και εκφράζει τον αναρχοπατέρα (αν και δεν το παραδέχεται) είναι: "Θα σας αυτοοργανώσω εγω, θέλετε δεν θέλετε"! (εδώ)

Έτερα παραδείγματα:

1. Πρώην αναρχοπατέρας υποστηρίζει σεξιστές στο τουίτερ και έχει γαμηθεί στα φαβ σε καβγάδες και καλά που δεν τον ενδιαφέρουν

2. Εν τη προκειμένη περιπτώσει μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές, όπου η άτυπη αυτή καθοδήγηση - κοινώς, ο «αναρχοπατέρας» - παρουσιάζεται ως ο «πεφωτισμένος ηγέτης».

Πολύ δευτερευόντως, αναρχοπατέρας αποκαλείται κι ο μπαμπάς ανάρχα, ή το αναρχίδι που αυξάνει και πληθαίνει το είδος του δια της γενετησίας οδού.

Αστοί τρέμετε, η Μοσχούλα είναι πάλι …έγκυος (εδώ)

Ασίστ: ΜΧΣ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο "αναρχικός/ελευθεριακός/αντιεξουσιαστής" συνήθως άνω των 40 ετών που σε αντίθεση με την ιδεολογία που υποτίθεται ότι πρεσβεύει είναι ηγεσιομανής και πατερναλιστικός και δυστυχώς σπάνια γίνετε αντιληπτός.

Εμπνευσμένο μάλλον από το εργατοπατέρας, ετυμολογείτε από το πρόθεμα αναρχό- και το πα-τέρας με αναφορά ιδεολογική και συμπεριφοράς αντίστοιχα. Συναντάτε και ως αναρχομπαμπάς.

Αφού έχει πατερναλιστική συμπεριφορά στη πράξη ποδηγετεί και περνάει τη γραμμή του στους άλλους όντας ηγετίσκος πρώτης τάξεως. "Συντηρεί" συλλογικότητα αποτελούμενη σε μεγάλο ποσοστό από άτομα νεαρότερης ηλικίας (π.χ. φοιτητές). Ο μανιπουλαριστικός ρόλος του δύσκολα γίνεται αντιληπτός λόγω έλλειψης εμπειρίας των συντρόφων του. Όταν γίνει αντιληπτός διώχνεται από τη συλλογικότητα του και δημιουργεί καινούργιο "μαγαζάκι", είτε παίρνοντας και άλλους μαζί του δημιουργώντας μία διάσπαση είτε φεύγει μόνος του και βρίσκει νέα θύματα, είτε ο κόσμος αποχωρεί σταδιακά από τη συλλογικότητα του και καταλήγουν τρεις κι ο αναρχοπατέρας(κούκος). Και φτου κι απ'την αρχή! Σχεδόν πάντα φροντίζει να δημιουργήσει έναν πνευματικό γιό που είναι τα ίδια σκατά με αυτόν και δικαιολογεί τα πάντα.

Ο αναρχοπατέρας κάνει αντισυντροφικές αισχρότητες, όπως στήσιμο συνελεύσεων, ραδιουργίες, κουτσομπολιά, κτλ. Συνήθως έχει καλό λέγειν και μεγάλη εμπειρία από κοινωνικο-πολιτικούς αγώνες από τα 80ies ή και τα 70ies. Έτσι έχει ιδιαίτερο κύρος και τα άτομα που συσπειρώνει γύρω του τον θεωρούν υπόδειγμα. Αυτός τους θεωρεί πολιτικά κατώτερους από αυτόν. Απομονώνει όποιον θεωρεί επικίνδυνο για την εξουσιομανία του βγάζοντας βρώμες για αυτόν. Ο γράφων θεωρεί ότι μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη δράση του αναρχοπατέρα έχουν όσοι τον ανέχονται. Μπορεί να είναι και πρώην αριστερός και αυτό τον κάνει ποιο αποτελεσματικό αφού έχει ψηθεί μέσα σε κομματικό περιβάλλον όπου τέτοιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές.

Μην γελιόμαστε ότι τέτοιοι τύποι υπάρχουν μόνο στον ελευθεριακό χώρο. Εκεί λόγο της αντι-ηγετικής φύσης της ιδεολογίας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και δεν είναι αποδεκτοί. Τύποι σαν και αυτόν ευημερούν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και σε κάθε λογής πολιτικούς η όχι χώρους και δραστηριότητες (δουλειές, παρέες, συλλόγους, κτλ) απλά δεν μας κακοφαίνεται επειδή έχουμε συνηθίσει από μωρά παιδιά να μας πατρονάρει το κάθε καθίκι (παπάς, πολιτικός, διευθυντής/manager, εργοδότης, κ.α.).

-Θα έρθεις τελικά στην οργάνωση;

-Όχι, δε γουστάρω τον αναρχοπατέρα πάνω απ' το κεφάλι μου.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία