Και κτυπάω κόκκινο. Η έκφραση χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει-χαρακτηρίσει γενικότερα μια κατάσταση που έχει φτάσει επικίνδυνα στο «ως εδώ και μη παρέκει».

Μια κατάσταση που είναι έτοιμη να εκραγεί, να αναφλεγεί, να ανατιναχτεί, να κατακρημνιστεί, να καταρρεύσει, να μπουρλοτιάσει και πάει λέγοντας.

Προφανώς η έκφραση έχει «ξεσηκωθεί» από το έντονο ερυθρό χρώμα ενδείξεων η ενδεικτικών προειδοποιητικών λυχνιών, οργάνων έλεγχου λειτουργίας μηχανημάτων κλπ, όπου καταδεικνύεται, με την έμφαση του άλικου χρώματος, μια κατάσταση κινδύνου προς ενέργεια και λήψη άμεσων διορθωτικών η κατασταλτικών μέτρων. Η κόκκινη ένδειξη, προκειμένου να σημάνει συναγερμό, συνοδεύεται πολλάκις και από σχετικό εντονότατο και συνεχή ήχο κώδωνος ή ετέρου ηχητικού σήματος, εξ ου και η χρήση του ρήματος «κτυπώ» στην έκφραση.

  1. Στη παρέα:«Ένεκα μνημόνιο, ότι αποταμιεύσεις είχα, τις έφαγα. Η κατάσταση κτύπησε κόκκινο. Είμαι απελπισμένος. Θα μεταναστεύσω στην Αυστραλία.»

  2. Το αφεντικό: «Κάθε μέρα έρχεσαι καθυστερημένος στη δουλειά, πρόσεχε γιατί έχεις κτυπήσει κόκκινο.»

red alarm (από iwn, 28/09/13)red (από iwn, 28/09/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Φτάνω στα όριά μου. Η φράση μάλλον προέρχεται από τα κοντέρ των αυτοκινήτων και συναφείς μετρητές, όπου οι μάξιμουμ τιμές συνοδεύονται και από το κόκκινο χρώμα, όπως στην εικόνα.

Ίσως όμως να προέρχεται και από το ξαφνικό κοκκίνισμα στο οπτικό πεδίο (redout) που μπορούν να πάθουν οι πιλότοι κατά την πτήση, λόγω της αρνητικής βαρύτητας.

- Αυτόν τον καιρό τρέχω σε δεκαπέντε δουλειές κι έχω χτυπήσει κόκκινα! Ελπίζω να ξεμπερδέψω γιατί δεν την παλεύω για πολύ ακόμα...

(από Cunning Linguist, 04/04/08)

βλ. και στο έντεκα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία