Το αρωμάτισμα του σώματος με αποσμητικό ή / και με άρωμα, προκειμένου να αποφευχθεί (λόγω στάσης ζωής, βαρεμάρας ή έλλειψης χρόνου) το πραγματικό ντους με νεράκι και σαπουνάκι.

Λέγεται και σκέτο γαλλικό.

Προέρχεται από την ιστορικά γνωστή απλυσιά των Γάλλων οι οποίοι, το πάλαι ποτέ (περίπου 400 χρόνια πριν θα πρέπει να ήταν), εφηύραν τα αρώματα για να σκεπάσουν τη μπόχα της απλυσιάς τους. Πρέπει να ήταν πολύ ωραία τότε. Ίσως και τώρα ακόμα.

- Άντε, πάμε!
- ...Πότε πρόλαβες κιόλας και έκανες ντους;
- Σιγά μην πλυθώ... Ένα γαλλικό έκανα και πολύ είναι.
- ...

Βλ. και ξεβρωμίστρα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ιστορικά το γαλλικό ντους προέρχεται από την εποχή των Λουδοβίκων και αναφέρεται στη χρήση αρώματος αντί νερού και σαπουνιού.

Στο πέρασμα του χρόνου όμως ο όρος γαλλικό ντους εξελίχθηκε και πλέον προσδιορίζει το γρήγορο ντους κατά το οποίο πλένονται μονο συγκεκριμένα μέρη του σώματος και ειδικότερα οι μασχάλες και το πουλί, δηλαδή όποια σημεία εντέλει θα εκτεθούν χωρίς να μας εκθέσουν. Οι μασχάλες επιλέγονται γιατί είναι πηγή έντονης δυσοσμίας και επομένως μπορεί να μας προδώσουν και το πουλί γιατί πάντα προσδοκούμε ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η χρήση σαπουνιού παρότι είναι ικανή συνθήκη δεν είναι απαραίτητα και αναγκαία. Συνήθως το γαλλικό ντους γίνεται στο νιπτήρα της τουαλέτας, στο νεροχύτη της κουζίνας ή ακόμα πιο συχνά σε δημόσιες τουαλέτες.

Αναλόγως, προέκυψε και ο όρος αλβανικό ντους, ο οποίος προσδιορίζει το ακόμα πιο γρήγορο ντους και περιλαμβάνει μόνο το πλύσιμο του πουλιού. Συνήθως, το πλύσιμο γίνεται με ποτήρι γεμάτο νερό συνοδευόμενο από μια σταγόνα Palmolive. Ο προσδιορισμός αλβανικό φανερώνει σαφώς τα έντονα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και βεβαίως προέκυψε τα χρόνια προ της κρίσεως, τα λεγόμενα "καλά" χρόνια.

Το μέλλον μάς φαντάζει δύσοσμο και ήδη σε πολλούς θεωρητικούς κύκλους ο όρος αλβανικό ντους δείχνει να αντικαθίσταται από τον προσδιορισμό ελληνικό.

Μια παρέα αντρών κάθεται για καφέ σε κάποια καφετέρια. Ξαφνικά, η παρέα διαπιστώνει πως μια αιθέρια θηλυκή ύπαρξη από την απέναντι παρέα με έντονα βλέμματα και ερωτικές κινήσεις του σώματός της, απευθύνει ερωτικό κάλεσμα στον ψηλό της παρέας. Οι φίλοι του αρχίζουν το πείραγμα και τον προκαλούνε να κάνει την πρώτη κίνηση. Εκείνος, όμως διστάζει. Σκέφτεται πως βρωμάει ανυπόφορα και δε ξέρει τι να κάνει. Αγχώνεται και όταν αγχώνεται ιδρώνει. Γυρνάει στους υπόλοιπους και τους λέει: "Να πάω ρε μάγκες, αλλά έτσι που βρωμάω θα τρομάξει το κορίτσι και θα φύγει" Όλοι του λένε: "Πήγαινε ρε μαλάκα στην τουαλέτα για ένα γαλλικό, δεν έγινε και τίποτα δηλαδής. Σε 2 λεπτά είσαι έτοιμος και καθαρός". Όλοι εκτός από έναν. Τον κοντό, ο οποίος με ύφος βγαλμένο από τη σοφία της ζωής, του λέει: "Ψηλέ, το κορίτσι μίλησε. Η δύναμη της αγάπης νικάει όλες τις βρωμιές του κόσμου. Άντε κάνε ένα αλβανικό, εδώ στα γρήγορα για τα προσχήματα και έφυγες".

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία