Ξεφεύγω, ξεγλιστράω με υπεκφυγές από μία κατάσταση που μάλλον δε με βολεύει και πολύ, ξαφνιάζοντας την άλλη πλευρά.

Επίσης, αλλάζω ξαφνικά κατεύθυνση σε μία διαφωνία ή εν πάσει περιπτώσει σε μία λεκτική αντιπαράθεση. Δε μιλάμε για μικρή αλλαγή 15 μοιρών. Εδώ μιλάμε για 180 μοίρες αλλαγή που αφήνει τους απέναντι σύξυλους.

Η χρήση της έκφρασης από την πλευρά που έχει φάει τη γυριστή, συνήθως συνιστά παραδοχή ήττας ή τουλάχιστον αιφνιδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, αλλιώς τα περιμέναμε κι αλλιώς μας ήρθαν.

  1. - Πώς πήγε η συνάντηση με τον προϊστάμενο για τις υπερωρίες;
    - Πώς να πάει... Εγώ του εξήγησα ότι δεν παίζει να κάνουμε υπερωρίες τζαμπαντάν και ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα επέμβει και τέτοια και μου κάνει μία γυριστή για τα μπόνους λέει φέτος που θα δει αν μπορεί να εισηγηθεί να είναι μεγαλύτερα κι έτσι και τι να του πω μετά;

  2. Καινούργια μέρα όπου νά ’ναι χαράζει κι εδώ, τίποτα μα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όλα ίδια, όλα δανεικά, στάσιμα, άδεια.. Δεν υπάρχει τίποτα πια.. ούτε δρόμος να γυρίσεις ούτε έξοδος κινδύνου να την κάνεις γυριστή.. Θα πρέπει να μείνεις να παλέψεις.. Κουράστηκες; Δεν θα’σαι καλά μου φαίνεται - πάρτο απόφαση μεγάλε: έτσι θα’ναι η ζωή σου από εδώ και πέρα. Αέναη μάχη.. Get used to it or get the hell out of here. Δεν υπάρχει γυρισμός. Δεν θα’σαι ποτέ πια ο ίδιος.. Όσο κι αν προσποιείσαι κανείς δε σε πιστεύει πια.. Είναι μάταιο.. γιατί πολύ απλά έχασες την πίστη σου στον εαυτό σου εσύ ο ίδιος… και τώρα δεν υπάρχει τίποτα για σένα πια εδώ γι’αυτό καλύτερα δίνε του. Φύγε μακριά.. [από ένα μάλλον πεσσιμιστικό πλην λυρικό blog]

  3. - Εντάξει με τον Μικέ, σ' τα 'δωσε τα φράγκα τελικά;
    - Πήγε το αρχίδι να μου την κάνει γυριστή αλλά μασάει η κατσίκα ταραμά; Τον έπιασα από το λαιμό και του είπα «καριόλη θα φτύσεις το γάλα της μάνας σου, πέφτε τα φράγκα» και τα πήρα.

(από acg, 19/04/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία