Το αρκτικόλεξο Όφα (= Όπου Φυσάει ο Άνεμος) δεν αντιστοιχεί μόνο σε ένα οιονεί πολιτικό κόμμα των ανερμάτιστων και οπορτουνιστών. Οι χρήσεις του είναι ευρύτερες.

Όφα είναι γενικώς ένας τύπος γιούχου, σε φάση τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, ομνύων στο σεπτό δόγμα του ο,τινανισμού. Περαιτέρω συμβολή στη φαινομενολογία του όφα: αναποφάσιστος, μονίμως με αίσθηση ανικανοποίησης, ευμετάβλητος, αναξιόπιστος, ασταθής, επιπόλαιος, ασόβαρος, χειραγωγήσιμος, κλπ.

Προτιμάται ιδιαιτέρως ως χαρακτηρισμός ατόμων θηλυκού γένους, προδιαθέτει εν προκειμένω η κατάληξη -α. Το όφα ως το θηλυκό του επιθέτου οφ: άκυρος, άμπαλος, άσχετος, αουτσάιντερ (αλλά όχι underdog, όρος με λεπτές, λεπτότατες νοηματικές αποχρώσεις), κλπ.

- H γκόμενα είναι όφα, τι πας να μπλέξεις;

Επειδή ως γνωστόν ενός κακού μύρια έπονται - και επειδή η σλανγκ ενίοτε αγαπά τις βάναυσες γενικεύσεις - μια γκόμενα όφα είναι, συνήθως αλλά όχι πάντα, και μπάζο, πλην των άλλων ελαττωμάτων της.

(σ.ς.: εν γνώσει και προς συμπλήρωση του ορισμού του Πονηρόσκυλου)

- Εγώ ρε αγόρι σε θυμάμαι μια ζωή με τίμια γκομενάκια, τι είν' αυτή η όφα που τραβιέσαι τώρα;

(από Khan, 31/08/11)

βλ. και όπου φυσάει

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Όπου Φυσάει ο Άνεμος.

Χαρακτηρισμός για άτομα που αλλάζουν τις πολιτικές τους απόψεις και την κομματική τους τοποθέτηση ώστε να βρίσκονται πάντα στο στρατόπεδο των νικητών.

Είναι απαξιωτικός χαρακτηρισμός καθώς υπονοεί ότι πρόκειται για ανθρώπους ανερμάτιστους και καιροσκόπους.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό των γνησίων ΟΦΑ στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 3% - τόσο υπολογίζεται ότι είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που μετατοπίζονται από το ένα μεγάλο κόμμα στο άλλο στις εκλογές. Αν και μικρό, αυτό το 3% είναι σημαντικό διότι ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

Άλλοι πάλι λένε ότι το πραγματικό ποσοστό των ΟΦΑ είναι πιο κοντά στο 97%. Απλώς, επειδή και όλα τα κόμματα αλλάζουν θέσεις και απόψεις όπως βολέψει, οι ατομικές συμπεριφορές γίνονται ένα με τις συλλογικές και δεν κάνουν εντύπωση.

  1. Πάντως προς το παρών οι 'τσάμπα μάγκες΄ καλοπερνάνε, είναι οι βολεμένοι, οι έχοντες τα μέσα, οι καπάτσοι του κόμματος ΟΦΑ (Όπου Φυσάει ο Άνεμος) και άσε εμάς στα 60 μας να κυνηγάμε μια σταθερή δουλειά με βιογραφικό σαν τετράδιο ... (Από forum)

  2. Αυτό ήταν που με… γοήτευε πάντα στο Ελλαδιστάν: η… σταθερότητα ιδεών και στάσεων ζωής.

Αυτό, δηλαδή, που ονομάζεται “καιροσκοπισμός” ή “οπορτουνισμός” ή στην καθομιλουμένη “ΟΦΑ” [Όπου φυσάει ο άνεμος] ή, ακόμα καλύτερα, ‘Ό,τι πιούμε, ό,τι φάμε κι ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας”.

Και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την… κινητικότητα απόψεων και στάσεων ζωής γιατί μόλις σταματήσουμε θα σωριαστούμε στο έδαφος, όπως οι ναυτικοί μετά από λίαν τρικυμιώδες ταξίδι μόλις πατήσουν το πόδι τους στη στεριά.

Καλή ψήφο αδέλφια! (Από forum)

σκίτσο από το βιβλίο του Τάκη Καλονάρου "Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας" (από xalikoutis, 23/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε