Ξυπνάω στραβά. Πάρα πολύ στραβά. Στον υπερθετικό στραβά και βάλε και κάτι ακόμη. Λέγεται όταν κάποιος σηκώνεται από το κρεβάτι μούρτζουφλος και γρουσούζης και με όλους και όλα να του φταίνε. Άνθρωπος που ξυπνάει με αυτή τη διάθεση στην εμφάνιση είναι, φυσικά, σαν ανάποδο γαμώτο.

Ιατρικώς εξακριβωμένο: όταν ξυπνάς με τον κώλο ανάποδα η υπόλοιπη μέρα πάει χάλια.

Ευρέως διαδεδομένη πλάνη: το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνον το πρωί, ή ακριβέστερα το μεσημέρι, μετά από ξενύχτι ή/και ύπνο σε άβολο κρεβάτι ή/και απότομο ξύπνημα. Λάθος. Συχνά ο άνθρωπος σηκώνεται με τον κώλο ανάποδα έχοντας κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου τέσσερα ζευγάρια ώρες. Ανεξήγητο. Λένε ότι μπορεί νά 'χει να κάνει με τους βιορυθμούς. Άσε δε που είναι κι ο μεσημεριανός ύπνος. Ήπιες δυο ούζα το μεσημέρι, την έπεσες για ολίγον τούφεν σλάφεν στις τέσσερις, ξύπνησες στις εφτά και τέταρτο εγγυημένα με τον κώλο ανάποδα.

Η λογική τής έκφρασης ίσως να είναι ότι αν κάποιος ξυπνήσει έτσι είναι τόσο αγενής που με το καλημέρα σας μας δείχνει τον κώλο του. Ή, η έκφραση μπορεί να θέλει να δείξει ότι το πράμα έχει στραβώσει τόσο που ο κώλος έχει φύγει απ' τη θέση του κι έχει κάνει 180 μοίρες στροφή. Ωραία εικόνα.

- Α, να ... ξύπνησε κι ο Χαράλαμπος ... Καλώς τονε τον Χαραλάμπη ...
- Μμμμμμμ ...
- Κοιμήθηκες καλά Χαραλαμπάκη; Ξεκουράστηκες, παιδί μου;
- Καφέ ... Καφέ δεν έχει, ρε μάνα; ... Έναν καφέ δεν είστε άξιες να φτιάξτε δυο γυναίκες ...
- Πουλάκι μου, θα κάνουμε τώρα ... Κούλα, κορίτσι μου, κάνε έναν καφέ τον αδερφό σου ...
- Το κινητό ... πού το βάλατε το κινητό μου, γαμώτο ...
- Μη μιλάς έτσι παιδάκι μου ... πού το άφησες χτες; - Ακόμα να γίνει εκείνος ο καφές, ρε Κούλα ...
- Καλημέρα και σε σένα Χαρούλη ... με τον κώλο ανάποδα σηκώθηκες πάλι ... και μη μιλάς έτσι στη μαμά να μην ανοίξω κι εγώ το στόμα μου και σε πάρει κάνας διάολος μεσημεριάτικα ...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία