Αυτή η φράση υπονοεί την αποφασιστική απάντηση κάποιου, σε ερώτηση που διερευνάται η ύπαρξη εναλλακτικών σεναρίων για την επίτευξη.
Η φράση αυτή προέρχεται από την τοξοβολία. Όπως στην τοξοβολία, έτσι και στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης υπάρχει κάτι κοινό. Η επίτευξη του στόχου. Στην διαδικασία λήψης απόφασης τα αντίστοιχα βέλη είναι οι εναλλακτικές οδοί.
Συνώνυμες εκφράσεις: Έχω πισινή. Έχω κρυφά χαρτιά.
Έχω κι άλλους άσσους στο μανίκι.

Η φράση αυτή θα μπορούσε να υπάρχει και ως ερωτηματική πρόταση με στόχο να διευκρινιστεί η δυνατότητα της ευελιξίας μας, αναφορικά με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Η φράση θα μπορούσε τότε να ακολουθεί τη μορφή: «Έχεις κι άλλα βέλη στη φαρέτρα;»
Μια καταφατική απάντηση μπορεί να μετριάσει τις αμφιβολίες αναφορικά με την επίτευξη του στόχου, αρκεί να εμπιστευόμαστε αυτόν που τα λέει, τα άτομα που διαπραγματεύονται να έχουν επικοινωνιακές ικανότητες και να είναι αποτελεσματικοί στις προσεγγίσεις τους, καθώς και οι γενικότερες συνθήκες να είναι καλές. Ένα βασικό θέμα που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη ρήση αφορά το γέμισμα της φαρέτρας. Η διαδικασία brainstorming (μέθοδος καταιγισμού ιδεών) βοηθά στην ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων (δημιουργία βελών) μετά από κατάλληλη μορφοποίηση των πρωτογενών ακατέργαστων ιδεών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η μορφοποίηση αυτή προκύπτει μετά από ενδελεχή αναζήτηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν σε ενδεχόμενη εφαρμογή των ιδεών.

Πρόεδρος εταιρείας:
- Δεν ξέρω. Ανησυχώ μήπως στο meeting με τους μετόχους απορριφθεί το σχέδιο που έχουμε προκειμένου να πετύχει η εταιρεία τους στόχους που έχει θέσει για το προσεχές διάστημα.
Σύμβουλος:
- Μην ανησυχείς. Έχω κι άλλα βέλη στη φαρέτρα.
Manager:
- Υπέροχα. Θέλω να ενημερωθώ ώστε στο meeting με τους μετόχους να ξέρω τι εναλλακτικές προτάσεις μπορούμε να κάνουμε και ποια είναι τα + και τα - από την εφαρμογή τους.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία