Από την Ιταλική λέξη zonta που σημαίνει σφήνα.

Χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες ράφτες και τις Ελληνίδες μοδίστρες στην επιδιόρθωση και ανακαίνιση των ρούχων, όταν «προσέθεταν» ένα κομμάτι ύφασμα για να μεγαλώσουν/φαρδύνουν το αρχικό ρούχο. Κατόπιν το πήραν και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, σιδηρουργία, βυρσοδέψες κλπ., πάντα με την έννοια του «προσθέτω» στο αρχικό υλικό.

Στην 10ετία του '60, έγινε συνώνυμο των εμβόλιμων σκηνών πορνό σε κάποιους κυρίως συνοικιακούς και απόμερους κινηματογράφους. Στην κανονική ταινία, προσέθεταν καμμιά δεκαριά μέτρα από άλλη ταινία, έβαζαν τσόντα δηλαδή, και ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει ειδικά γι' αυτές τις εμβόλιμες σκηνές, τις τσόντες.

Μάλιστα όταν ο κινηματογράφος ήταν σχετικά άδειος, το φιλοθεάμον κοινό φώναζε:

«Δείξε τσόντα, θα πεινάσεις»

- Τσόντα ρεεεεε
- Χασάπη, δείξε τσόντα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ποδοσφαιρικός (συνήθως) αγώνας, με πολύ μεγάλη υπεροχή μιας ομάδας έναντι της άλλης.

- Καλά, η ΑΕΚ έσκισε, νίκησε για πλάκα 4-0 τον ΟΦΗ!
- Τσόντα όμως, έτσι;

Βλ. και πορνό

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Χαρακτηρισμός γυναίκας με εμφάνιση, βλέμμα και κινήσεις που παραπέμπουν σε πορνοστάρ χαμηλού ή υψηλού μπάτζετ πορνοταίνιας (κοινώς τσόντας).

Κατά την θέαση ενός τέτοιου αντικειμένου καθαρά σεξουαλικού πόθου, ένας άνδρας αναφωνώντας «τσόντα!» με χαμηλή (και ενίοτε βραχνή φωνή), και λαμβάνοντας ως απάντηση από έναν άλλον άνδρα κάτι του στιλ «σ'σκις!», ξαλαφρώνει κάπως από τα ερωτικά σήματα του εγκεφάλου του που έχουν χτυπήσει κόκκινα και που πρόκειται να μείνουν ανεκπλήρωτα (ή να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για το σπίτι). Είναι άλλωστε γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, αν δεν μοιραστείς τον «ενθουσιασμό» σου με άλλους άντρες, σε παίρνει το παράπονο... Το ενδεχόμενο πάλι να σου κάτσει αυτή η γκόμενα ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ειδικά αν δεν έχεις και κατιτίς ακριβό για να τραβήξεις την προσοχή της...

- Μαλάκα κοίτα πώς κουνιέται η μουνάρα!
- Πώωω... Μιλάμε για πολύ τσόντα!
- Καύλα!!
(Και συνεχίζεται ο διάλογος με παρεμφερείς χαρακτηρισμούς, μέχρι να ξεπεραστεί κάπως το σοκ...)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

γράμματα χασάπη!%

Διαμαρτυρία χωρίς ουσία κατά τη διάρκεια τσόντας. Εποχή 1960-1980 και κάτι. Εκείνη την ευλογημένη εποχή τα σινεμά που παίζανε πορνό τσόντες κλπ, όπως και τα υπόλοιπα σινεμά, οι υπότιτλοι συγχρονιζόντουσαν με την ταινία χειροκίνητα. Ήταν σύνηθες ο χειριστής των μηχανών προβολής να ξεφεύγει ελαφρώς σε αυτόν τον συγχρονισμό. Δηλαδή οι θεατές βλέπανε τον ήρωα να λέει κάτι και οι υπότιτλοι να μην ήτανε συγχρονισμένοι. Και τότε φωνάζανε στον χειριστή της ταινίας κάποιοι. «Γράμματα χασάπη» Προφανώς σε μια τσόντα τα «γράμματα» ή αλλιώς οι υπότιτλοι δεν είχαν και πολλή σημασία, και συνήθως δεν υπήρχανε καν. Άρα το «γράμματα χασάπη» απαυθυνόταν πιο πολύ στους εύθυμους θεατές για κράξιμο άνευ ουσίας, αλλά με πολλή μεγάλη ανταπόκριση από το ευγενές κοινό. Εν ολίγοις. Οι τσόντες δεν έχουν υπότιτλους, γράμματα κλπ. Και αν έχουν, κανείς δεν τα διαβάζει επειδή είναι συγκεντρωμένος στην δράση. ## Κεφαλίδα ##

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε