Πολύ συχνότερα στο γ’ πρόσωπο του αορίστου: «την έκανε κατσίκα».

Αποδίδεται σε όσους έχοντας λερωμένη τη φωλιά τους, ψυλλιάστηκαν πως οσονούπω θα τους έπαιρναν πρέφα και εγκαίρως την έκαναν μ’ ελαφρά πηδηματάκια αφήνοντας χαλαρά σε άλλους να πληρώσουν τα γαμησιάτικα.

Γνωστότατη φράση (βλ. και σχόλιο του vanias εδώ) σε πληθυσμούς που τμήμα τους σταδιακά κατέστησαν ευθυνόφοβο με άποψη, κυνικά διεφθαρμένες, διαπλεκόμενες και μη ελεγχόμενες ιεραρχίες που τακίμιασαν με τυφλούς και θεόκουφους κατήδες και στηρίχτηκαν απ’ την πέμπτη φάλαγγα συνδικαλιστών και δολίων ΜΜΕ, ντεμέκ διανοούμενους, φάσκοντες κι αντιφάσκοντες θολοκουλτουριάρηδες και λοιπές νενεκικές δυνάμεις που τα πιάνανε με το κουλό.

Σύγχρονες μέθοδοι για να γίνεις φιδίσιος αποτελούν, σύμφωνα με φήμες, τα μπατσόπτερα, μια και τα υποβρύχια για τέτοιους σκοπούς γέρνουν.

Προέρχεται απ’ το τούρκικο kaçak που σημαίνει: «δραπέτης», «φυγόδικος», «λιποτάκτης», «αποστάτης», «λαθρέμπορος», «σκαστός», «διαφεύγων» και «ζούλα» που, παρεμπιπτόντως, μας έχει δώσει και τα:
-κατσακτσής: λαθρέμπορος,
-κατσάκικο, κατσιμαρτζήδικο: λαθραίος, παράνομος (όπως αναφέρει ο HODJAS σε σχόλιό του στο αγροτικό του perkins, μετά από δημιουργικά σχόλια των Γιώργος Ζάκκης και poniroskylo), καθώς και την έκφραση:
---«(την) κάνω κατσάκι»: κάνω κοπάνα / σκασιαρχείο / σκάμπα / σμπόμπα όπως αναφέρουν οι jaiel και kounilaki και ετυμολογεί ο Αλβανός.

Λοιπόν ο GAP είναι ξοφλημένος. ... Αφού ήθελε τόσο πολύ να γίνει πρωθυπουργός, τον έριξαν στο λάκκο με τα θηρία να τον αποτελειώσουν. Καλά τόσο χαϊβάνι δεν το περίμενα να είναι! Ενώ ο άλλος την έκανε κατσίκα στο παραπέντε! Ας τον βλέπετε χοντρούλη. Είδατε πώς την έκανε και πώς την έχωσε στον βλάκα το Γιωργάκη...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Τουτέστιν, για να αποφύγω την κίνηση στο δρόμο, καβαλάω πεζοδρόμια ή ότι διάολο βρω μπροστά μου με το ΙΧ (όπως θα έκανε μια συμπαθής κατσίκα στη θέση μου).

Ακούστηκε στην Πελοπόννησο και η πιο hard core εκδοχή, «την κάνω τσούτα» (κατσίκα στα Αλβανικά).

- Εκτός από Μαλάκας της Ασφάλτου, είναι και Μαλάκας του Πεζοδρομίου! Όλο κατσίκα την κάνει!

Ποιμενικό off-road (από Vrastaman, 11/09/08)Το λήμμα επιδέχεται πολλαπλές ερμηνίες (από Vrastaman, 11/09/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία