Κανείς δεν μπορεί να υπερβάλλει [sic] τη σημασία και τη χρησιμότητα αυτής της έκφρασης, η οποία έρχεται να βγάλει κάθε κουβέντα από το αδιέξοδο, γνωστό και ως συγκροτημένος διάλογος τεκμηριωμένων απόψεων. Αν και έχει ευρεία χρήση, η φράση ιδανικά λέγεται από τον μέχρι-τότε-σιωπηλό τρίτο μιας παρέας, ο οποίος κάθεται ανακούρκουδα στη στάση του λωτού επί της χρυσής τομής και μοιράζει σωστόστ δεξιά και αριστερά.

Σε αυτό το πνεύμα, σταχυολογώντας, η φράση...

- είναι πολύ πιθανό να ακουστεί «με πλάτη» και δηλωτικό κούνημα κεφαλιού από ταρίφες σε διπλόκουρσα, όταν οι επιβάτες έχουν -με την παρότρυνση του ταρίφα- ανοίξει συζήτηση, την οποία αυτός αυτοηδονίζεται να διευθύνει με μαεστρία προς τη συναίνεση,

- από φιλάθλους που εκτίθενται σε συζήτηση οπαδών διαφορετικών ομάδων. Ο φίλαθλος, μακριά από τα χαρακώματα της οπαδικής ανωριμότητας, διαβλέπει τα μερίδια δίκιου και στις δυο πλευρές.

- σε αμήχανες κουβέντες με αδιάφορους συγγενείς. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία συγγενής χρησιμοποιώντας την έκφραση δείχνει ready made σοφία ζωής προς τους μικρότερους συγγενείς, σε ζητήματα που δεν τον κόφτει κιόλας.

 • Σπανιώτερα, και σε συζητήσεις 2 ατόμων, η φράση εθεάθη να περιφέρεται σε καταστάσεις αυτοκριτικής, όπου ο χρήστης παραδέχεται με ανώδυνο τρόπο μεγάλες αλήθειες για το άτομό του (έτσι, όμως, τοποθετεί το άτομο του σε κάποια αναστοχαστική απόσταση, και έχουμε και πάλι τρία άτομα).

Τελικά, η φράση «κι αυτό σωστό» δεν αποτελεί απόφανση, κρίση κλπ δεν έχει δηλαδή σημαντικό περιεχόμενο, αλλά ουσιαστικά αποτελεί επιφώνημα, δηλωτικό του ότι ο εκφέρων είναι μια χαρά, δεν έχει νεύρα, ζμπούτσατ κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα, κι άστους να κουρεύονται.

Περίπου Συνώνυμα: α (να) μπράβο, α (να) γεια σου, έεετσσσι» έεετσσσι, ε, να τα λέμε κι αυτα, έ, τώρα με την παγκοσμιοποίηση....

 1. - (ταρίφας) Εδώ παιδιά που λέτε ήτανε κάποτε κυλινδρόμυλοι, χωράφια...
  - (επιβ. Α) Τα γάμησε ο Καραμανλής τότε με τις αντιπαροχές όλα, ε;
  - (ταρίφας) Αμέ...
  - (επιβ. Β.) Ε, νταξ, που να μείνει τόσος κόσμος. Μια πρωτεύσουσα δε μπορεί να 'ναι χωριό. Και δε φταίει ο Καραμανλής, ο Έλληνας φταίει ο φαταούλας.
  - (ταρίφας) Κι αυτό σωστό!

 2. - (Β) Άιντε, άιντε, φέτος uefaκι, Κοκκαλιστάν τέλος, να ξεβρωμίσουμε...
  - (Γ) Ναι, με τον κουμπουροφόρο καλύτερα ήτανε....να σου θυμίσω ρε φίλε ποιος τα έκανε κανε πρώτος τα αίσχη....
  - (Α) Κι αυτό σωστό!

 3. (Μαμά) Πες του βρε Θανάση κι εσύ μια κουβέντα, να μην παίζει τον υπολογιστή τόσες ώρες
  (Γιος) Ωχ βρε μάνα, άσε μας, ο υπολογιστής δεν είναι παιχνίδι, νομίζεις εσύ πως είναι σαν την τηλεόραση; Τα πάντα κάνεις με τον υπολογιστή, σαν της εποχής σας νομίζεις είναι, τα φλιπεράκια;
  (Θείος Θανάσης) Κι αυτό σωστό... Άσ' το παιδί, κοινωνικοποιείται.

 4. - Ο μαλάκας ο χοντρός, ψήνει τη Λένα και την έχει φλομώσει στο φούμαρο...
  - Ναι αλλά ο χοντρός γαμεί, ενώ εσύ παίζεις τρομπόνι εδώ και πόσο, 4 μήνες;
  - Κι αυτό σωστό...

"Anything goes" Cole Porter (από HODJAS, 24/04/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία