Η φράση λεπτά αισθήματα, παραπέμπει σε αγνά αισθήματα, σε ψυχικά χαρίσματα και σε ανιδιοτελή κίνητρα. Με μια μικρή παράφραση, μέσω αλλαγής του χειλικού συμφώνου (π) από το επίσης χειλικό σύμφωνο(φ) δημιουργείται ο όρος: λεφτά αισθήματα κι αλλάζει στο πι και φι το νόημα που εξέρχεται απ’ τα χείλια.
Ο όρος «λεφτά αισθήματα» σε αντίθεση με τη φράση λεπτά αισθήματα, παραπέμπει σε χρηματοκεντρική και συμφεροντολογική θεώρηση των πραγμάτων. Ο όρος απαρτίζεται επίσης, από δυο λέξεις που παραπέμπουν σε διαφορετικές έννοιες, αφού η λέξη λεφτά παραπέμπει σε χρήματα και σε υλικές αξίες και η λέξη αισθήματα παραπέμπει σε συναισθήματα και σε ανώτερες αξίες. Εκ των παραπάνω φαίνεται πως, η εκφορά του όρου δίνει και έναν τόνο ειρωνείας για υποτιθέμενα ανιδιοτελή κίνητρα, συμβάλλοντας έτσι, στην απομυθοποίηση της κατάστασης. Ο όρος συνηθίζεται στη διερεύνηση των αιτίων βάσης μιας σχέσης από τη σκοπιά κάποιου.

-Ρε τα ’μαθες ο Γιώργος ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Μίνα;
-Μη μου πεις πως μετά από τόσες χυλόπιτες που μοίρασε απλόχερα σε διάφορους κόμματους που ’κόβαν φλέβα για πάρτη του, πως κατόρθωσε να τον τυλίξει αυτό το ανάποδο γαμώτο;
-Έλα ντε όμως που αυτή σε αντίθεση μ’ όλες τις άλλες έχει λεφτά αισθήματα. - Εννοείς….. (το βλέμμα του δείχνει πως το ’πιάσε το υπονοούμενο)
-Ακριβώς αυτό που φαντάστηκες. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη

Λεπτά αισθήματα (από GATZMAN, 02/10/08)Λεφτά αισθήματα (από GATZMAN, 02/10/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία