Πέραν της κλασικής έννοιας, ο θρασύδειλος γαμιάς του σχολείου που πουλάει σωματικό και ψυχολογικό πειθαναγκασμό στους εμφανώς πιο αδύναμους, ντροπαλούς, ουατέβα συμμαθητές του. Τους συναντάμε και στον κυβερνοχώρο, όπου επιδίδονται σε γουτουπού e-νταηλίκια και cyber-γκοτζαμανισμούς.

Το φαινόμενο συχνά αυτόαναπαράγεται καθώς θύματα μπούληδων με την σειρά τους ξεσπάνε πάνω στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Δυστυχώς πολλά θύματα μπούληδων και e-μπούληδων έχουν οδηγηθεί μέχρι και την αυτοκτονία.

Οι μπούληδες συνήθως φτάνουν στο απόγειό τους στον στρατό, ειδικά από θέση τσάτσου ορμώμενοι. Στην συνέχεια η μπογιά τους φθίνει και σπανίως γηράσκουν με χάρη καθώς βλέπουν τα θύματα τους να πετυχαίνουν στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, ενώ αυτοί παραμένουν θλιβερές ξεθωριασμένες καρικατούρες του παλαιού τους εαυτού. Άλλωστε τα νταηλίκια αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη πέραση in real life, εκτός εάν εργάζεσαι στην νύχτα ως νταβάς, πληρωμένος δολοφόνος, κλπ.

Εκ του αγγλικού bully.

Αντιδάνειο: Vikar.

- Ο μπούλης απλά προσποιείται τον δυνατό, γιατί δεν είναι. Ψάχνει τα θύματά του ανάμεσα στους πιο μικρούς και αδύναμους, που μπορεί να τους έχει του χεριού του.
(εδώ)

- Ο Μπούλης (bully) επιζητεί τον τσαμπουκά - εξοργίζεται όταν του γυρνάς την πλάτη, πράγμα όχι και τόσο σοφό διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σε μαχαιρώσει πισώπλατα...
(εκεί)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Χαρακτηρισμός για ένα χοντρό άνθρωπο. Επίσης έχει την έννοια του χοντροκομμένου ανθρώπου. Προέρχεται από την αγγλική λέξη bully.

— Χτες είδα τον Γιώργο.
— Ποιον; Τον λεπτό;
— Όχι, τον μπούλη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Παλαιομοδίτικη έκφραση, προ του '70, που απαντάται και στο θηλυκό (μπούλα) και είναι συνώνυμη του άβουλου, του μαμάκια που είναι προσκολλημένος στους γονείς του, αν και ήδη κάποιας ηλικίας. Σε μεγαλύτερες ηλικίες ο μπούλης περιγράφει τον ανώριμο άνθρωπο που φέρεται σαν μωρό. Προφανώς προέρχεται από τη λέξη μπέμπης (μπέμπης, μπεμπούλης, μπούλης).

- Γαμώτο, έφυγε η μάνα μου και δεν ξέρω πως θα την παλέψω με το φαΐ.
- Α ρε μαλάκα μπούλη, μέσα στο βρακί της μάνας σου είσαι. Δε μπορείς ρε μαλάκα να φροντίσεις τον εαυτό σου; Είσαι είκοσι χρονών ρεεεε... Παλιομπούλα...

Μπούλης σε χαρακτηριστική στιγμή δράσης (από krepsinis, 14/10/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία