Κορίτσι με αντιλήψεις, ιδέες, προτιμήσεις και γνώσεις που χαρακτηρίζουν την νιοστή επόμενη γενιά από αυτήν του ομιλητή.

Το θήλυ νέας κοπής δεν είναι απαραίτητο βέβαια να έχει και την αντίστοιχη ηλικία. Μπορεί να πρόκειται απλά για πρόδρομο μιας νέας εποχής, όπου τα ήθη θα έχουν προσαρμοστεί στους μέλλοντες χαλεπούς καιρούς με τρόπο πέρα για πέρα ακατανόητο για τον ομιλητή.

Η έκφραση δηλώνει ειρωνεία, ίλιγγο μπρος στο χάσμα των γενεών, περιφρόνηση για τα νέα ήθη, αρτηριοσκληρωτισμό, καθώς και τον γνωστό φθόνο απέναντι στο νεαρό της ηλικίας. Αντίστοιχα μπορεί κανείς να μιλάει για άρρενα νέας κοπής.

Αντιπαράβαλε: λαϊκός

- Τί έγινε ρε Μάκης; Πού χάθηκες τόσο καιρό;
- Άσ' τα ρε Μηνά, μην τα ρωτάς.
- Τί μην τα ρωτάω; Έχω μάθει πως ξημεροβραδιάζεσαι στην ταβέρνα εδώ κι' ένα μήνα. Τί έπαθες; Σ' απολύσανε; Έπαθε τίποτα η μάνα σου; Τί;
- Μ' απαράτησε η θηλυκιά ρε, και μ' έχει πάρ' η κάτω βόλτα.
- Ποια θηλυκιά ρε, η Νόπη;
- Ε ποια άλλη;
- Και γιατί;
- Γιατι δε γούσταρε λέει άλλο τη βαρβατίλα.
- Τι έγινε λέει;...
- Αυτό που σου λέω. Μ' ήθελε πώς με ήθελε να πούμε. Κάθ' εξάμηνο καινούργιο κινητό, καινούργια ρούχα, καινούργια σκατά. Μου την έλεγε που έπαιρνα εφημερίδες και δεν «ενημερωνόμουν απ' το ίντερνετ όπως κάνει όλος ο κόσμος». Μ' έσερνε στα καινούργια αυτά τα χλεχλέδικα νταπαντούπα της παραλίας και μ' έβαζε να πίνω κοκτέλια π' ούτε θυμάμαι πώς τα λένε. Μέχρι και τον Άσσο τον σκέτο μού 'κοψε και μ' έβαλε να πίνω κάτι γερμανικά. Άσε που σνόμπαρε και το μαυράκι από την αρχή. Αυτή βλέπεις γούσταρε κόκες και χαπάκια, κουμπάκια, πώς τα λένε... Αμ στο κρεβάτι, τί να πω; Ντους και πριν και μετά, μην τυχόν και πέσει ιδρώτας στα σεντόνια. Μέχρι που έκανε και το άλλο και δεν άντεξα.
- Τί έκανε;...
- Μού 'ρθε συνάμενη κουνάμενη στα γενέθλιά μου μ' ένα καρτελάκι μπόντιλάιν. «Σού 'κλεισα ραντεβού για την άλλη βδομάδα» μου λέει. «Χρόνια πολλά». «Τί 'ν' αυτό μωρή;» της λέω, «σε πειράζει τώρα κι' ο σκεμπές;» «Όχι» μου λέει, «οι τρίχες. Δεν θέλω να σε κοροϊδεύουν άλλο οι φίλες μου και να σε λένε βερμουδιάρη!»...
- Πό πόο... Ρε Μάκης, δεν είναι αυτές για μας... Αυτές ρε είναι θήλεα νέας κοπής, δεν μπορείς να συνεννοηθείς.

(από xalikoutis, 10/01/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία