Ρητορική ερώτηση με προφανή απάντηση που τίθεται με χαρακτηριστικό ειρωνικό μορφασμό και εκφράζει προβληματισμό στην περίπτωση που, χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, μπορεί να γίνει μια εξαίρεση, να δοθεί μια διάκριση, να απονεμηθεί ένας τίτλος, να δοθεί ένα βραβείο, να κερδηθεί ένας μειοδοτικός διαγωνισμός, να γίνει μια πρόσληψη, να εγκριθεί μια αύξηση κλπ.

Και αν η απόφαση για μια συγκεκριμένη ενέργεια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα επισήμως ανακοινωμένα κριτήρια και τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τις ισχύουσες συνθήκες, τότε δικαίως κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει την χρήση αθέμιτων μέσων, κρυφών μηχανισμών, διευκολυντικών οδών, πλάγιων μεθόδων, παρασκηνιακών ενεργειών, μυστικών συνεργασιών, διαπλοκής, μπαγαποντιάς κλπ, προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια μη νόμιμη περίπτωση (βλ.παράδειγμα 1).

Σημείωση: Πολλές φορές μια τέτοια ερώτηση-προβληματισμός, δίνει στον άλλο νέα στοιχεία προκειμένου κάποιος να επανεκτιμήσει τη στάση του (βλ.παράδειγμα 2).

  1. - Δεν καταλαβαίνω, γιατί, ενώ το επίσημα ανακοινωμένο ποσοστό αύξησης ήταν από 3- 5%, η Μαρία τσίμπησε διψήφιο ποσοστό. Και δεν υπάρχει λόγος ρε γαμώτο για αυτό.
    - Δεν υπάρχει;
    - Πού να υπάρχει; Ούτε δουλειά έχει το τμήμα της, ούτε καλή στη δουλειά της είναι. Γιατί ρε γαμώτο. Έχει τον κώλο πίσω; Τρέχει κάτι; (ρωτάει με υποψιασμένο βλέμμα)
    - Α ρε καημένε. Είναι απλά τα πράγματα. Πηδιέται καθ’ εκάστη με τον προϊστάμενο. Έχει φορτώσει τη γυναίκα του περικοκλάδες. Να μην τύχει λοιπόν, καλύτερης υποστήριξης η κοπέλα; - Σοβαρά ρε εσύ; Δεν το ’ξερα.

  2. Εδώ κλείσανε τόσες εταιρίες στην Ευρώπη, γιατί η Ολυμπιακή, είναι ιδιαίτερη; Έχει τον κώλο πίσω;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία