Ατάκα-θρύλος της συμπαθούς ηθοποιού Σαπφούς (τςςς) Νοταρά στην ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μου» που, αν είσαστε πάνω από 5 χρονών, έχετε σίγουρα πετύχει σε επανάληψη στο πρόγραμμα δημοφιλούς ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού. Παρόλο που έχει-δεν έχει καμιά σαραντάρα χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας, η έκφραση χρησιμοποιείται ευρέως για χαρακτηρισμό διάφορων καταστάσεων στις οποίες περιπλεκόμαστε ή δεν περιπλεκόμαστε χωρίς να χαρακτηριστεί «πασέ». Η δε προσπάθεια προφοράς της με το ίδιο μπρίο, την ίδια χάρη, την ίδια φινέτσα και λεπτότητα όπως της ορίτζιναλ (όχι αυτής που έχει προβλήματα με βατράχους και πρίγκιπες) εκδοχής προκαλεί άφθονο, ειρωνικό, γέλιο και ένα βράχνιασμα τουλάχιστον για όσο χρειαστεί κάποιος για να πει «μπουρλότο» προς αυτόν που προσπαθεί.

Η έκφραση χρησιμοποιείται σε πλειάδα περιπτώσεων. Από τον κλασσικό χαμό της τουαλέτας αφού έχετε καταναλώσει βρώμικο με μπόλικο μπούκοβο (-Να βάλω κι άλλο; -Βάλε ρε! -Καλά, εγώ σε προειδοποίησα...), μέχρι τις κίνκυ καταστάσεις που θα συμβουλεύετε τα παιδιά σας να αποφεύγουν και καλύτερα να μην ξέρετε. Δοκιμάστε να το πείτε όταν θα είστε κοντά σε καθηγητή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δείτε την απόλυτη γκριμάτσα «αποδοχής αλλά με προσπάθεια άρνησης». Αυτή η εξαιρετική χρησιμότητα της εν λόγω έκφρασης την κατατάσσει στο πάνθεον των εκφράσεων σαν «έκφραση κοακόλα» γιατί πάει με όλα.

Τώρα για ετυμολογία... Όλοι ξέρετε τις δύο πόλεις και όλοι τώρα σκέφτεστε τι μαλακία κάνατε που πιστέψατε έστω και ένα δευτερόλεπτο πως οι κακοί έπαθαν αυτό που τους άξιζε. Τουλάχιστον υπάρχει και το Βέγκας αλλά είναι το λιγότερο κανά δεκαχίλιαρο μακριά μας.

(Ο ξανθός πισωγιομίδης από την Πολυκατοικία προσπαθεί να μην πουλήσει το σπίτι)

- Σας λέω τρέχουν από παντού νερά.
- Δε με ενοχλεί αυτό, ο ανιψιός μου είναι υδραυλικός.
- Αφήστε που οι γείτονες έχουν ζώα και ουρλιάζουν κάθε βράδυ.
- Α, τρελαίνομαι! Είμαι φιλόζωος!
- Βρε άνθρωπε μου τι να σου πω άλλο, τον βλέπεις τον μελαχρινό στην φωτογραφία; Μου τον έχωνε κάθε μέρα σε κάθε μέρος του σπιτιού!
- Πω πω! Εδώ μέσα γίνονται σόδομα και γόμορρα!
- Τι σας λέω τόση ώρα.
- Πάντως το βλέπω μεγάλο το σπίτι, μήπως χωράω κι εγώ;

Αμίμητη (από knasos, 24/11/08)"Σόδομα και Γόμορρα", το μυθιστόρημα, όπου ο αφηγητής- alter ego του Marcel Proust υπαινίσσεται την ομοφυλοφιλία του. All time classic της γκέι λογοτεχνίας! (από Hank, 05/01/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία