Είναι γεγονός πως η λήξη ενός ποδοσφαιρικού ματς, δίνεται με το σχετικό σφύριγμα του διαιτητή του ματς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ματς παρομοιάζεται με το εργασιακό ωράριο και η λήξη του με τη λήξη του εργασιακού ωραρίου. Διαιτητής δεν είναι άλλος από το ρολόι που θα σημάνει την αναμενόμενη ώρα λήξης της εργασίας.

Ο όρος εκφράζει την αναμονή των εργαζομένων για την πολυπόθητη αναμενόμενη ώρα λήξης του ωραρίου τους, ώρα που θα τερματιστεί η κούραση για την πληθώρα των ιδιωτικών υπαλλήλων και η δράση των σπαζαρχίδικων αφεντικών τους πάνω τους, παρά τη γραψαρχιδίνη που παίρνουν ορισμένοι εξ αυτών. Αυτή η ώρα δε, θα σημάνει τον τερματισμό της πλήξης που αισθάνεται η μάζα του δημοσίου τομέα απ' τον παρατεινόμενο σταρχιδισμό.

Συναφείς φράσεις: Σε πόση ώρα το σφυρίζει; Το σφύριξε;

Σημείωση:
Ο όρος δεν έχει τόσο νόημα στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ώρα λήξης ωραρίου (λόγω ανάγκης διεκπεραιώσεως ανειλημμένων ημερήσιων υποχρεώσεων). Αυτό μπορεί να συμβεί σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, σε προϊστάμενους - διευθυντές εταιρειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και σε ειδικό προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με συγκεκριμένες ημερήσιες υποχρεώσεις.

Σε δημόσια υπηρεσία, λίγο πριν τη λήξη του ωραρίου, οι τσουγκράνες και οι κασμάδες έχουν πάρει φωτιά απ' το υπερβολικό ξύσιμο. Άλλοι ασχολούνται με τη δημιουργία λημμάτων στο slang (αλλά πού... έμπνευση;), άλλοι κοιτούν τα mail με τσόντες που μόλις παρέλαβαν, άλλοι σερφάρουν (αλλά το δίκτυο αργό), κάποιες υπάλληλοι κουβεντιάζουν για επείγουσα χοντοθεραπεία, κλπ. Η πλήξη και η βαριεμάρα στο ζενίθ. Τα γαμημένα λεπτά δεν περνάνε.

Κάποιος πελάτης πλησιάζει έναν υπάλληλο με τον οποίο έχει συχνές συναλλαγές και που η όψη του δείχνει, πως βαριέται τη ζωή του. Με το θάρρος που έχει απέναντι του, του λέει:

- Τι έγινε ρε Νώντα; Γιατί είσαι έτσι;
- Άστα. Περιμένω να το σφυρίξει, να σηκωθούμε να φύγουμε, αλλά η γαμημένη η ώρα δε λέει να περάσει με τίποτα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία