Πρέσβης είναι χαρακτηρισμός που αποδίδεται ειρωνικά στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού από τους αντιπάλους της μετά από ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο όρος είχε αποδοθεί τιμητικά στην ίδια ομάδα μετά από τις σποραδικές επιτυχημένες εμφανίσεις της από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και εντεύθεν, μέχρι τις αρχές των ζήροους και είχε την έννοια ότι η ομάδα αυτή αποτελεί τον «πρεσβευτή του Ελληνικού ποδοσφαίρου στα Ευρωπαϊκά γήπεδα».

Καθώς όμως στην παρούσα αγωνιστική σεζόν (2009-2010) οι ευρωπαϊκές φάπες, στην ομάδα με έμβλημα της την αγελαδοτροφή, διαδέχονται η μία την άλλη, ο σκωπτικός χαρακτηρισμός του πρέσβη αποδίδεται όλο και συχνότερα με περιπαικτική διάθεση από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην συγκεκριμένη ομάδα.

- Γελάσαμε πάλι από τον πρέσβη, που συνεχίζει να μας «κακομαθαίνει». Ήττα με 1-3 από τη Γαλατά στο Καναπέου. Οι σφαλιάρες θα συνεχιστούν στο Γιουρόπα Λιγκ σε λίγες ημέρες.
(από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Μοιραία ο νους στο άκουσμα της λέξης πάει στον ανώτατο διπλωματικό αντιπρόσωπο της χώρας του σε μια ξένη χώρα. Οποία τιμή!

Έλα μου ντε όμως που εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ τα πράγματα δεν έχουν να κάνουν με τιμή, μα με «κατάντια». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να αυτοαποκαλεστεί κάποιος πρέσβης, ή να αποκαλέσουμε κάποιον με μια δόση χιούμορ ή με μια δόση ελαφράς ειρωνείας έτσι, όταν αυτός είναι... πρεσβύωπας!!! Κάποιον δηλαδή που πάσχει από πρεσβυωπία!!!. Η πρεσβυωπία εκδηλώνεται συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας.

Αν προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια... ο Θεός να τα κάνει... κοινά σημεία, μεταξύ αυτών των δύο τύπων πρέσβη θα δούμε πως:

α) θεωρητικά τουλάστιχον έχουν κι οι δύό εμπειρία, αφού ο πρέσβης - πρεσβευτής τοποθετούμενος εκεί θα πρέπει να 'ναι σπίρτο μονάχο. Στην πράξη όμως τα κονέμετράνε. Ο δε πρέσβης - πρεσβύωψ, ένεκα που η πρεσβυωπία χτυπά τους σχετικά μεγαλύτερους στην ηλικία θα πρέπει λογικά, να μπορεί να λειτουργεί λόγω εμπειρίας ως γριά πουτάνα αφού σαράντα χρόνια... Ωστόσο υπάρχουν... και κάτι παλιμπαιδίζοντες ανώριμοι πουρέϊτζερ...

β) Ο πρέσβης - πρεσβύωπας πάλι, ενώ στα κοντά μπορεί να 'ναι γκαβαδίας ολκής, στα μακρυά αποδεικνύεται αετός. Ο πρέσβης - πρεσβευτής θα πρέπει, σε θεωρητική τουλάστιχον βάση, να βλέπει μακρυά.

γ) Και οι δύο αξιολογούνται και οι αξιολογήσεις αυτές επηρεάζονται από τις συγκυρίες (ως αιτίες ή ως αφορμές). Ο πρέσβης - πρεσβευτής αξιολογείται με όχι τόσο αξιόπιστα και έγκυρα κριτήρια λόγω κονέ και παρασκηνιακών ενεργειών (προκειμένου να προωθηθούν κάποιοι και να εκτοπιστούν κάποιοι άλλοι). Ο πρεσβύωπας αξιολογείται με αντικειμενικό τρόπο αφού η πρεσβυωπία κάποιου αποτιμάται μέσω μέτρησης των βαθμών πρεσβυωπίας (αντικειμενικά καθορισμένοι). Ωστόσο όμως και εδώ καραδοκεί η αναξιοπιστία της μέτρησης, αφού μπορεί π.χ. το όργανο να δείχνει εσφαλμένη μέτρηση (συνήθες πρόβλημα διακρίβωσης οργάνου).

  1. Δυο εξηντάρηδες πρώην συμμαθητές συζητούν:
    - Τα μαθες, ο Νώντας... ξέρεις ο παλιός μας συμμαθητής...
    - Ναι κατάλαβα. Τι συμβαίνει μ' αυτόν;
    - Έγινε πρέσβης.
    - Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα. Πρέσβης αυτός; Για να γίνεις πρέσβης πρέπει να κάνεις ειδικές σπουδές, να 'σαι γατόνι και να μιλάς κομψά. Αυτός δεν έχει τίποτα από αυτά. Αυτός έμενε πάντα στην ίδια τάξη. Με το ζόρι τελείωσε το γυμνάσιο. Το νοητικό του επίπεδο είναι χαμηλότερο κι από επίπεδο μετροπόντικα. Μέχρι πρότινος ήξερα πως δούλευε στη λαχαναγορά, μιλάει σα νταλικέρης, φοράει πάντα τα χειρότερα ρούχα, ζέχνει σα μπακαλιάρος και γενικώς τσακώνεται μ' όλο τον κόσμο. Αυτός πρέσβης; Χα χα χα. Με τι προσόντα ρε όρνιο;
    - Κι όμως έχει ένα και καλό. Έχει 2,5 βαθμούς πρεσβυωπία.
    - Ε;
    - Κλείσ' το στόμα σου μη μπει καμιά μύγα. Μιλάς τόση ώρα σαν τον κώλο του κρυωμένου και δε σκέφτηκες το αυτονόητο. Όρνιο... ε όρνιο!

  2. Δύο γέροι συζητούν:
    - Άστα Μήτσο το γήρας ου γαρ έρχεται μόνο. Το πουλί μου έχει συρρικνωθεί τόσο. Δεν το βλέπω πια.
    - Τέτοια προβλήματα είχα κι εγώ. Μέχρι που πήγα σε έναν οφθαλμοντόκτορα. Με έχρησε πρέσβη. Κι από τότε το ταπεινό γαριδάκι μου φαίνεται σαν τηνπίτα του παππού.
    - Ε... κόψε κάτι.
    - Ε...τι να σου πω. Ελπίδα σου δίνω. Έτσι κι αλλιώς αυτή πεθαίνει τελευταία.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία