Τι να πρωτοθυμηθώ για σένα όμορφο χωριό; Το Λέτσοβο είναι το όμορφο χωριό της αγαθής ελληνικής επαρχίας, από το οποίο κατάγεται ο σύγχρονος Αθηναίος πριν αστικοποιηθεί. Προφανώς από το «λέτσος» και τα τοπωνύμια της Βόρειας Ελλάδας (και όχι μόνο) με σλαβογενείς καταλήξεις σε -οβο, λ.χ. Μέτσοβο. Γι' αυτό και έχει αστικοποιηθεί ατελώς και παραμένει κατ' ουσίαν λέτσος.

Τον όρο δημιούργησε ο Χάρρυ Κλυνν στην ταινία «Αλαλούμ», στο μέρος με την Γκόλφω, όπου χρησιμεύει ως αρχέτυπο γενικά της Ελλάδας, ιδίως την εποχή των έντονων κομματικών διαιρέσεων. Γενικά, το Λέτσοβο έχει λάβει διαστάσεις συμβόλου σύνολης της Ελλάδας, όπως και το Ελλαδιστάν, το Αυνανιστάν, το Γιουνανιστάν, η Κωλοπετεινίτσα, η Ψωροκώσταινα, το Ελλαδέξ κ.ο.κ.

  1. (από συζήτηση σε φόρουμ):
    - Απο μικρος ειχα απορια απο που εχει βγει το ονομα 'Κιλελερ'.
    Συνηθως τα χωρια ονομαζονται 'Κατσικοχωρι', 'Ανωχωρι', 'Ανω Ραχουλα', 'Ανω Παναγιά', 'Ανω Λέτσοβο', 'Κολοκοτρωνίτσι' κλπ... αλλα 'Κιλελερ';;
    - Άνω Κιλελέρ σου κάνει;

  2. Κατακαημένο Λέτσοβο τι σού 'μελλε να πάθεις!...
    (στίχος από το τραγούδι του Λετσόβου, που έχει μείνει ιστορικός).

Η διάδοση του κομμουνισμού στο Λέτσοβο. (από Hank, 09/01/09)

Ουτοπίες της καθομιλουμένης και της αργκό: Γκουαλνταμπουγκντάλα, Δρυμίκλανα, Ίφκινθος, Κουραδόκαστρο, Κωλοπετεινίτσα, Λέτσοβο, Σέκλανα, Τζιβιτζιλοχώρια.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία