Για περιπτώσεις που δεν μπορεί να πει κανείς και πολλά πράγματα. Δικό της είναι το μουνί, ό,τι θέλει το κάνει. Η έκφραση αρχίζει με ένα τόνο συντηρητισμού, δακτυλοδείξεως και κατάκρισης, αλλά τελειώνει με ένα πνεύμα αδυναμίας και παραίτησης του κατακρίνοντος. Και εντέλει αναγνώρισης της ελευθερίας των άλλων. Τελικά, λέγεται σε περιπτώσεις συνήθως κάποιου ακραίου κι εκπληκτικού γεγονότος, που κάποιος μας καλεί να σχολιάσουμε, ή νιώθουμε την ενδογενή ανάγκη, αλλά τελικά αδυνατούμε. Συνώνυμο του no comment, ουδέν σχόλιον.

Στην διάδοση της έκφρασης συνέβαλε η Ανίτα Πάνια στο «Χρυσό Κουφέτο», που άλλαζε το «μουνί» με οποιαδήποτε λέξη της ερχόταν στο μυαλό. Η φράση έτσι γινόταν σουρεαλιστική. Και τελικά, έχει μείνει να λέμε την φράση αντικαθιστώντας το «μουνί» με κάτι πιο επίκαιρο.

Συνώνυμα: Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα/τζιτζίκια γιαχνί, όπως την βρίσκει κανείς.

  1. (Από φόρουμ):
    Μία φοιτήτρια από την Καλιφόρνια αποφάσισε να βάλει σε δημοπρασία την παρθενιά της, προκειμένου να πληρώσει το μάστερ της στην ψυχολογία.
    Η 22χρονη Ναταλί Ντίλαν, αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους 10.000 άνδρες. Οι προσφορές ξεκίνησαν από 243.000 δολάρια και πλέον έχουν φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
    Εσείς θα κάνατε κάτι τέτοιο;

Σχόλιο: Τι να πει κανείς για το μουνί της αλληνής; Ουδέν σχόλιον!

  1. (Συζήτηση σε φόρουμ για το πού είναι καλό να υπηρετήσει κανείς την στρατιωτική του θητεία):

Τι να πει κανείς για τα γούστα της αλληνής;
Όπως την βρίσκει ο καθένας.
Άμα ο άλλος γουστάρει να κάθεται με το ΗΚ11 και να σημαδεύει τον Τούρκο φαντάρο απέναντι και νομίζει ότι είναι εμπειρία και ότι κάτι πέτυχε πάω πάσο.
Τον βρήκανε μικρό και του πουλήσανε το παραμύθι και μάλιστα αμάσητο.
Να έβλεπες και κάτι από την Ελλάδα να το καταλάβω αλλά με 8 εξόδους σε 6 μήνες ούτε σουβλατζίδικο δεν θα είδες.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία