1) Έκφραση έκπληξης για μια εντελώς απρόβλεπτη και ανεξήγητη αλλαγή που αισθάνονται κάποιοι από τη συμπεριφορά κάποιου, που από τη στασιμότητα, την αδράνεια, την αποστασιοποίηση, περνάει σε dt στην αντίπερα όχθη (δραστηριοποίηση, μεθοδικότητα κλπ).

Η έκφραση απορρέει από την αντιστοίχιση της αναφερόμενης κατάστασης με ένα ηλεκτρικό διακόπτη που ήταν επί μακρόν στη θέση off και για άγνωστο για κάποιους λόγο, τίθεται σε dt σε θέση on, επιτρέποντας έτσι τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.

Κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να λεχθεί η φράση παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Θα μπορούσαμε να αναφερθεί για έναν:
α) λιγομίλητο άνθρωπο όταν περιστασιακά δε βάζει γλώσσα μέσα,
β) άνθρωπο με άι κιου ραδικιού, όταν λες και του 'ρθε επιφοίτηση διατυπώνει πανέξυπνες ιδέες, αφήνοντας άναυδους τους συνομιλητές του,
γ) άβουλο και φοβισμένο άνθρωπο που ξαφνικά τον βλέπουμε να 'ναι δραστήριος, να παίρνει πρωτοβουλίες και να γίνεται τολμηρός,
δ) τεμπέλη που ξαφνικά πλακώνεται στη δουλειά.

Αυτό που συμβαίνει δε θα το περίμεναν ποτέ από αυτόν και αν τους το διηγούντο άλλοι δε θα το πίστευαν. Αυτό τους κεραυνοβολεί και τους στέλνει κανονικά. Αισθάνονται πως έχει διαταραχθεί η νομοτέλεια των πραγμάτων. Τον σκανάρουν, κοιτώντας τον απορημένα, αισθανόμενοι πως έχει ανατραπεί κάποια κατάσταση που θεωρούσαν δεδομένη.

2) Η έκφραση θα μπορούσε επίσης να μην αφορά μια ατομική συμπεριφορά, αλλά μια αλλαγή κάποιας κατάστασης συνεπεία συγκυριών. Π.χ: Μια επιχείρηση, με χαμηλούς ρυθμούς παραγωγικότητας, για λόγους βιωσιμότητας αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί. Ως συνέπεια εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης, μπορεί να παρατηρήσει κανείς, πως το υπαλληλικό στυλ, από χύμα στο κύμα και τζακ ντάνιελ, γίνεται μεθοδικό.

Σημείωση: Η νέα κατάσταση θα μπορούσε να υπήρχε και στο παρελθόν. Κάποιοι λόγοι όμως οδήγησαν στην αλλαγή της και κάποιοι άλλοι λόγοι στην επαναφορά της.

Ο Αλέκος ενώ είναι μια ζωή αμίλητος, σήμερα έχει πλακωθεί σε ένα ατέλειωτο μπίρι μπίρι. Ένας φίλος του απορώντας συμμερίζεται τον προβληματισμό του με έναν άλλο κοινό φίλο τους. Του δείχνει τον Αλέκο λέγοντας: «Σώπα ρε... Ήρθε το ρεύμα.»

(από GATZMAN, 28/01/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία