Κυριολεκτικές χρήσεις του ρήματος:

  1. Το πρόβατο (ή κατσίκι / αγελάδα / γαϊδούρι - γενικώς το φυτοφάγο ζώο κατά περίπτωση) βόσκει = το ζώον τρώει χορτάρια.

  2. Ο τσομπάνης (αυτό το -μπά- μου αρέσει περισσότερο από το φλώρικο -πά- και θα το κρατήσω) βοσκάει τα ζώα (κυρίως αμνοερίφια) = ο τσομπάνης βγάζει τους αμνούς για βοσκή σε όμορφους καταπράσινους βοσκότοπους ή τα ερίφια σε βουνά και γκρεμίλες, κατά περίπτωση - γενικώς πάντως σε απομακρυσμένα μέρη από τα σημεία που ζει συνήθως ο κόσμος.

Μεταφορικές χρήσεις του ρήματος (σλαγκικόενδιαφέρον):

  1. Απαξιωτική χρήση αναφορικά με διατροφικές συνήθειες. Συνήθως απαντάται στον λόγο με την μορφή «Τί βόσκεις πάλι», ή αντίστοιχη:

Ο τάδες βόσκει = ο τάδεςτρώει ωμές πρασινάδες (ως ζώον).

Η χρήση αυτή υπονοεί ότι το υποκείμενο το 'χει ρίξει στην βιταμινοθεραπεία μασώντας (κατά κύριο λόγο) μαρούλια, λάχανα, ρόκες και διάφορες άλλες αηδίες φτωχές σε πρωτεΐνες που σε κάθε περίπτωση δεν περιλαμβάνουν αίμα. Σε αυτή την μορφή, χρησιμοποιείται από άτομα που εκτιμούν πως, άν το φαί δεν έχει κρέας (με την καλή την έννοια) δεν αξίζει να κατεβαίνει από τον οισοφάγο. Παράδειγμα 1.

  1. Διερευνητική χρήση αναφορικά με τοποθεσία ή χρόνο: Συνήθως απαντάται στον λόγο με την μορφή «Πού βόσκεις;» ή αντίστοιχη:

Ο τάδεςβόσκει = ο τάδες(μεταφορικώς - ως τσομπάνης) έχει βγάλει τα ζώα για βοσκή σε άγνωστο απομακρυσμένο μέρος. Ή, ο τάδες (μεταφορικώς - ως ζώον) ξέφυγε από το κοπάδι, έχει πάει και βόσκει σε άγνωστο απομακρυσμένο μέρος.

Η χρήση αυτή υπονοεί ότι το υποκείμενο, αντί να είναι εκεί που θα ήταν αναμενόμενο από τον ομιλητή, βρίσκεται σε απροσδιόριστο χωροχρόνο. Ενδεχόμενα σημαίνει ότι, ο ομιλητής θέτει εαυτόν στην θέση τσομπάνη, και ότι θεωρεί το υποκείμενο ως πρόβατό του, υποχρεωμένο να του δίνει αναφορά για το βοσκότοπο, στον οποίο επιλέγει να φάει τα χόρτα του. [σ.ς. εκνευριστική χρήση, κάτω η καταπίεση, ζήτω η επανάσταση, hasta siempre comandante] - Παράδειγμα 2.

  1. Απεμπλοκής χρήση αναφορικά με δύσκολες καταστάσεις. Συνήθως απαντάται στον λόγο με την μορφή «Εγώ προβατάκια έβοσκα».

Ο τάδες(μεταφορικώς - ως τσομπάνης) έχει βγάλει τα ζώα για βοσκή σε άγνωστο απομακρυσμένο μέρος / όπως και στο 2. αλλά με δική του πρωτοβουλία πλέον.

Η χρήση αυτή υπονοεί την διάθεση του ομιλητή να παραμείνει αμέτοχος με το κρίσιμο θέμα το οποίο σχολιάζεται και να δηλώσει την άρνηση εμπλοκής του σε αυτήν - Παράδειγμα 3.

  1. Ποιητική χρήση αναφορικά με άσματα ευρείας αποδοχής. Συνήθως απαντάται στον λόγο με την μορφή «δεν ξαναβόσκω άλλες βουβάλες» ή αντίστοιχες.

Ο τάδεςδεν βόσκει = ό,τι να ναι, αρκεί να ταιριάζει με το feeling το καλλιτέχνου [σ.ς. δεν θα καταπιέσουμε και την τέχνη τώρα, άντε μπράβο]. - Παράδειγμα 4.


Ας σημειωθεί τέλος ότι η λέξη «ΒΟΣΚΗ» δεν πρέπει να συγχέεται με την λέξη «BOSCH» που είναι μάρκα ηλεκτρικών συσκευών και άσχετη με το θέμα.

Αατα.

Παράδειγμα 1:

-Ρε πούστη μου πόσο ξενέρωτος μπορεί να είναι αυτός ο Μάκης; Πήγαμε χτες παρέα σε μια χασαποταβέρνα στην Βάρη, αυτός με την γκόμενά του, οι άλλοι μπακούρια, σκάσανε μύτη κάτι κοκορέτσα [sic], κάτι σπληνάντερα, κάτι παϊδάκια μέσα στο λιπάκι κι αυτός έφαγε μια μαρουλοσαλάτα και δυο μπουκιές φέτα, γιατί λέει τα άλλα δεν είναι υγιεινά. Δεν υπάρχειτο άτομο.
-Άστον ρε τον άνθρωπο να βόσκει με την ησυχία του, τί πρόβλημα έχεις, τα κοψίδια τα 'φαγες εσύ, σταρχίδια σου. Η γκόμενα καλή;
-Ναι, οκ, αυτήν θα την πηδήξω σίγουρα με τέτοιο μαλάκα που 'χει - άσχετο.

Παράδειγμα 2:

-Μωρή μαλάκω σε έπαιρνα όλη μέρα στο κινητό και το 'χες κλειστό, που στα γαμήδιαέβοσκες;
-Άμα το κλείνω το κινητό Σούλα μου κάπου καλά είμαι, μην ανησυχείς για μένα. Και, αφού πρέπει να ξέρεις, τριβόμουνα στην γκλίτσα του τσοπάνη αχαχαχ την έχω την φάση με τον Κώστα σου λέεεεωωω

Παράδειγμα 3:

(Χάρρυ Κλυν, ως Χαράλαμπος Τραμπάκουλας)
-Εγώ παιδάκι μου δεν ξέρω τίποτα, εγώ έβοσκα τα πρόβατα εδώ επαραπέρα...

Παράδειγμα 4:

(Γιάννης Μηλιώκας - Κακοσάλεσι)

Δεν ξαναβόσκω άλλες βουβάλες, δεν θέλω μήτε να τις δω
Με μπίζνες έμπλεξα μεγάλες και στην Αθήνα κατοικώ
Εδώ ό,τι θέλεις κάνεις και κανένα δε ρωτάς
στο χωριό για να φιλήσεις, νιώθεις σαν κλεφτοκοτάς (παμ παραμ παμ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε