Στο Βυζάντιο, όταν οι γυναίκες παντρεύονταν, είχαν το δικαίωμα να παρευρίσκονται με τους άντρες τους στα συμπόσια και στις γιορτές. Μπορούσαν ακόμη να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να φλερτάρουν χωρίς παρεξήγηση. Και οι πιο σοβαρές γυναίκες έπαιρναν μέρος σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις , που δεν έμοιαζαν διόλου με τις σημερινές. Φτάνει μόνο να μην παρεκτρέπονταν. Αλλά πώς εννοούσαν την παρεκτροπή; Ένδειξη τίμιας και σοβαρής γυναίκας, την εποχή εκείνη, ήταν να έχει σκεπασμένα τα μαλλιά της και να μη δείχνει ποτέ στους άντρες -ακόμη και στον σύζυγο, στον αδελφό και στον πατέρα- ολόκληρο το πρόσωπό της. Δηλαδή, μπορούσε να διασκεδάσει και να μεθύσει, αλλά το πρόσωπό έπρεπε απαραίτητα να είναι μισοσκεπασμένο. Με λεπτό, λοιπόν, ύφασμα, είχε κρυμμένα το μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι. Το ύφασμα αυτό το έλεγαν «τσίπα», βλέπε και τσίπα, η.
Αντίθετα όμως, οι εταίρες, όταν ήθελαν να σκανδαλίζουν τους άντρες -για πείσμα των σοβαρών γυναικών που παρευρίσκονταν στα συμπόσια– σηκώνονταν να χορέψουν τον «τουρλητό», που ήταν ο πιο ανήθικος χορός του καιρού εκείνου. Συγχρόνως άφηναν να τους πέφτει το ύφασμα και να τους ξεσκεπάζει ολόκληρο το πρόσωπο.

Δεν έχει τσίπα στο πρόσωπο. Δεν έχει τσίπα επάνω της.
και Είναι ξετσίπωτη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Από το στερητικό ξε- και τσίπα (ελαστικός υμένας, κρούστα στην επιφάνεια υγρών και, μεταφορικά, η ντροπή).

Η λέξη αποδιδόταν βασικά σε θηλυκά που είχαν χάσει την παρθενιά τους και σε γυναίκες του δρόμου δηλ. πουτάνες. Η παρθενιά ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση, γιατί μόνο οι παρθένες κοπέλες είχαν το δικαίωμα γάμου και της αποκατάστασης. Ήταν πολύ μεγάλη ντροπή για όλη την οικογένεια μια κοπέλα ξετσίπωτη (χωρίς παρθενικό υμένα και επομένως χωρίς ντροπή).

Σήμερα η απώλεια της παρθενίας δεν αποτελεί πλέον κριτήριο επιλογής συντρόφου και η λέξη χρησιμοποιείται και για τα δύο φύλα δηλώνοντας άνθρωπο χωρίς ηθικούς φραγμούς και προκλητικό.

1.Όταν γεννιούνται οι γυναίκες και είναι νεογέννητα μωρά ακόμα, τους βάζουν στο μυαλό ένα τσιπάκι που τις κάνει να έχουν αποκλειστικό σκοπό της ζωής τους τον γάμο.
Κάποιες καταφέρνουν και το βρίσκουν, και στην συνέχεια το βγάζουν, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται για τον γάμο αλλά μόνο για το σεξ και την απόλαυση.
...Αυτές είναι οι λεγόμενες «ξετσίπωτες»! (δεν είναι δικό μου. από filaki.gr)

2.ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ξετσίπωτη κυβερνητική επιβεβαίωση!
Σάλο προκάλεσε η χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο νόμου κατά των λαϊκών διαδηλώσεων. Κι ενώ, σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς καταγγέλλουν τον ολισθηρό κατήφορο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη - πιστή στις αντιδημοκρατικές της παραδόσεις - να προχωρήσει στην προώθηση και ψήφιση του τερατουργήματος

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία