Απο την εποχή της Τουρκοκρατίας ξεκινάει αυτή η ατάκα και συγκεκριμένα από το κρέμασμα και το παλούκωμα που επιβαλλόταν ως θανατική ποινή σε ορισμένους κατάδικους. Ηταν φρικτό μαρτύριο και για να θανατωθεί κάποιος έτσι σήμαινε πως ήταν άξιος βασανιστικού και ατιμωτικού θανάτου. Ενός θανάτου που ταίριαζε σε έναν ανυπόληπτο άνθρωπο.

Αργότερα θεωρήθηκαν ως ανυπόληπτοι οι γελωτοποιοί, οι ηθοποιοί, οι ζογκλέρ, κλπ γιατί θεωρείτο πως δεν είχαν υπόληψη όταν έφταναν στο σημείο να κάνουν πράγματα που ήταν έξω από τον πολιτισμικό κώδικα δεοντολογίας που ίσχυε (π.χ. πηδούσαν παλούκια, κοντάρια, κλπ)

Η φράση είναι ανάλογη της φράσης «εξώλης και προώλης» και αναφέρεται για άνθρωπο που υποκειμενικά θεωρούμε βάσει του πολιτισμικού συστήματος αξιών που υιοθετούμε, πως είναι εντελώς διεφθαρμένος.

Το σύστημα αυτό επηρεάζεται από τις ισχύουσες κοινωνικοπολιτισμικές συνθήκες (περιοχής/εποχής) και μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Μένιος συστήνει τη Λάουρα στην αδερφή του, την Ιουστίνη, που είναι μοναχή. Η Λάουρα είναι ντυμένη στο στύλ ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Οταν τα αδέλφια μένουν μόνα τους, ο Μένιος τη ρωτάει:

Μένιος: - Πώς σου φαίνεται η Λάουρα; Λέω να την παντρευτώ και θέλω τη γνώμη σου.

Ιουστίνη: - Πώς να μου φανεί; Τού σκοινιού και του παλουκιού είναι. Οτι και να σου πω λίγο είναι. Εσύ πρέπει να πάρεις παρθένα. Κι αυτή ...το πολύ πολύ να 'ναι Παρθένος ... στο ζώδιο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Περιφρονητικός χαρακτηρισμός χρησιμοποιούμενος κυρίως στην ελληνική επαρχία. Η ρίζες της προέρχονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας όταν ο "παλουκισμός" ήταν πολύ διαδεδομένος τρόπος βασανιστηρίου των παραβατών. Σήμερα διατηρείται για να χαρακτηρισει νεαρές και ευπαρουσίαστες κυρίως κοπέλες με ελεύθερα ήθη που αναζητούν τις χαρές του άνευ δεσμεύσεων έρωτα με πάσης λογής σύντροφο. Δεν είναι σπάνιο να διατηρούν παράλληλους δεσμούς ή να επιδίδονται σε διονυσιακά όργια. Πολλές φορές παρουσιάζουν σοβαρό προσωπείο άμεμπτης και πιστής γυναικός που γίνεται πιστεπτό από ανυποψίστους ερωτοχτυπένους άντρες. Συνώνυμα η "τσούλα" , η "εξόλης και πρόολης".

Παράδειγμα εδώ

- Πατέρα ερωτεύτηκα ! - Μπράβο γίε μου! Ποιά αν επιτρέπεται? - Την Χ ! Αλλά δεν την ξες... - Πως δεν την ξέρω! Όλο το χωριό την "ξέρει"! Αυτή γιε μου είναι του σκοινιού και του παλουκιού !!! Που έμπλεξες!!!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε