1. Η ενδόμυχος ανάγκη κάποιου να σταματήσει να νιώθει σλαγκικά αναλφάβητος, ώστε να μπορεί να συγχρωτίζεται με άλλους που κατέχουν τη σλανγκική διάλεκτο, για να μην κινδυνεύει να απομονωθεί γλωσσικά και να περιθωριοποιηθεί κοινωνικά ως τελευταίος των Μοϊκανών, χρήζει ανάγκη θεραπείας.

Η συνιστώμενη θεραπεία σ' αυτή την περίπτωση, λέγεται λημματοθεραπεία και περιλαμβάνει:

Ανάγνωση λημμάτων από το slang.gr και πρακτική εξάσκηση. Κατά την πρακτική εξάσκηση, οι άλλοι μπορεί να κάνουν κάποιον, ομελέτα απ' τα αυγά, αλλά δεν πειράζει, γιατί αφενός τα αυγά έχουν πρωτεΐνες κι αφεδύο αν δε βρέξει κανείς κώλο, ψάρι δεν τρώει. Θα μπορούσε ο τύπος , να ανατρέξει στο site, να βρει το λήμμα που ψάχνει κι αν δεν καλυφθεί, να κάνει ερώτηση σε σχόλιο. Επίσης θα μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό και να καταθέσει έναν άγνωστο όρο στο Δ.Π. Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 1.

  1. Εδώ η λήμματοθεραπεία λειτουργεί σα μέθοδος εργασιοθεραπείας. Η εργασία εδώ, αφορά τη συγγραφή λημμάτων στο slang. gr. Αυτή η δημιουργική μέθοδος θεραπείας δρα ως φάρμακο κατά της ανίας και της πλήξης που μπορεί να δέρνει ορισμένους, τόσο κατά τον ελεύθερο χρόνο, όσο και κατά τα μεγάλα διαστήματα απραγίας, ειδικά στο δημόσιο τομέα. (βλ. παράδειγμα 2)

Σημείωση: Η υπερβολική λημματοθεραπεία, μπορεί να γίνει αιτία για να μείνουν άλλες δουλειές πίσω, να δημιουργηθούν καυγάδες με συνεργάτες, προϊσταμένους, σύζυγο, φίλους που στήσαμε στο ραντεβού, κλπ. Άρα πρέπει να παίξουμε, αντίθετα με το δόγμα αυτού του λήμματος. Ωστόσο τα πρέπει, πολλές φορές αποδεικνύονται ευσεβείς πόθοι και θεωρητικές αρλούμπες.

  1. - Έλειπα τρία χρόνια στο εξωτερικό και μου φαίνεται πως έχασα τη μπάλα. Δεν μπορώ ρε εσύ, να καταλάβω τι λέει ο κόσμος. Αισθάνομαι ούφο με σκούφο.
    - Μη σκας φιλαράκι, η κατάσταση σου δεν είναι ανίατη. Ήδη χρησιμοποίησες δύο φράσεις της σλανγκικής διαλέκτου. Θεραπεία υπάρχει κι είναι απολύτως εγγυημένη.
    - Δηλαδή;
    - Χρειάζεσαι επείγουσα λημματοθεραπεία.
    - Κάντο μου λιανά.
    - Υπολογιστή έχεις. Κάτσε και διάβαζε λήμματα απο το slang.gr. Αατα
    - Ε;

  2. Σε γραφείο ψυχίατρου (που τυγχάνει να 'ναι και σλανγκιστής).
    - Πλήττω, πλήττω, πλήττω. Τι να κάνω γιατρέ μου;
    - Μου 'πες ότι είσαι δημόσιος υπάλληλος, ε;
    - Ναι και κάνω υπηρεσία γραφείου χρησιμοποιώντας Η/Υ.
    - Υπέροχα. Μία είναι η λύση. Μη το συζητάς καθόλου. Πέρα από γιαλομιές κι άλλες μαλακίες. Επείγουσα λημματοθεραπεία χρειάζεσαι. Το αντιμετώπιζα κι εγώ, γιατί οπως βλέπεις, δουλειά δεν έχω, μύγες βαράω. Κάνω λημματοθεραπεία εδώ και δυο μήνες κι έχω θεραπευτεί πλήρως.
    - Τι να κάνω δηλαδή;
    - Να γράφεις με τις ώρες, λήμματα στο slang.gr. Προ και μετά φαγητού. Θα δεις άμεσα αποτελέσματα. Έλα να σου δείξω τι θα κάνεις.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία