Η φράση αυτή έρχεται πεσκέσι απ' τη Ρωμαϊκή εποχή.

Κάθε 15 του Μάη, οι Ρωμαίοι τιμούσαν τους θεούς Αφροδίτη και Διόνυσο, βγαίνοντας στις πλατείες με σκοπό να αλληλοχτυπηθούν με αυγά μελάτα! Χιλιάδες αυγά πετιόντουσαν εκείνη τη μέρα, όπου τα πάντα γινόταν μούτι («σκατά» στα αρβανίτικα). Ο κόσμος δε, το απολάμβανε γελώντας ακατάπαυστα.

Στη γιορτή αυτή μπορούσαν να πάρουν μέρος οι πάντες. Γι' αυτό και έβλεπε κανείς μέσα στο πλήθος, δεσποινίδες, στρατηγούς και πολλές φορές και τον ίδιο τον αυτοκράτορα (Θερμός θιασώτης, του αβγοπόλεμου ήταν ο Νέρωνας, που δεν περίμενε τη συγκεκριμένη μέρα του εθίμου για να κάνει αβγοπρόσωπους τους αξιωματικούς του). Η γιορτή αυτή, πραγματοποιείτο και στο Βυζάντιο, αλλά για αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρόλο που ο αβγοπόλεμος διαρκούσε μία μέρα, τα γέλια εξακολουθούσαν για αρκετές βδομάδες. Γι' αυτό και όταν αναφέρουμε τον όρο, αναφερόμαστε σε κάποιον που κατά τη γνώμη μας, γελάει αναίτια.

Τα θένκια μου στον δρυΐδη Βράσταμαν.

Ο σοβαρός κ.Τσίπρας χαμογέλαγε πριν αρχίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Τον έπιασε μια κάμερα και μάλιστα τον ρώτησαν γιατί γελούσε. Προφανώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται γη χώρα και όπως θα έλεγε και ένας… βλάχος στις ιστορικές μας περιοχές: « Αυγά σου καθαρίζουν και γελάς;»
Δες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία