1) Ο όρος αναφέρεται στην περίπτωση που ένα μηχάνημα, έχει φάει τα ψωμιά του (π.χ. ένα μηχάνημα μ' αρχίδια που στο διάβα του χρόνου κατάντησε αρχίδια μηχάνημα), που χαλάει συχνά και που το κόστος επισκευής του είναι αντιοικονομικό σε σχέση με την ωφέλεια του (π.χ.: κόστος ανταλλακτικών, ξαφνικό σταμάτημα ανειλημμένων εργασιών με συνέπειες στο καλό όνομα μιας εταιρείας), που διακυβεύεται θέμα προσωπικής ασφάλειας από τη χρήση του (π.χ.: μηχανάκι της συμφοράς), κ.λπ. Μέσω της έκφρασης αυτής δηλαδή, υποδηλώνεται πως το μηχάνημα είναι τόσο χάλια, που ακόμα και επισκευασμένο, είναι του πεταματού.
Για την περίπτωση αυτή, βλ. παραδείγματα (1, 2).

2) Ο όρος αναφέρεται στην περίπτωση ενός ανθρώπου, που αισθάνεται απ' την κούραση και την ταλαιπωρία σαν μπαγιάτικο μύδι, που είναι σε φάση Γκόγκολ (π.χ.: λιώμα απ' το πιόμα), που έχει... τις ασθένειες, κ.λπ. Μέσω της έκφρασης υποδηλώνεται πως το άτομο αισθάνεται ψυχοσωματικά ράκος, σε σημείο που να αμφισβητεί τα ευεργετικά αποτελέσματα της συντήρησης του ανθρώπινου οργανισμού (του ύπνου, του μπάνιου, του φαγητού, κ.λπ.) και των λοιπών μεθόδων αποκατάστασης του, στα φυσιολογικά πλαίσια.
Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 3.

3) Ο όρος αναφέρεται επίσης, στην περίπτωση ενός γκρουπ ατόμων (π.χ.: ποδοσφαιρική ομάδα, εταιρεία, κόμμα, κ.λπ.), που ανεξαρτήτως των επιχειρούμενων βελτιωτικών αλλαγών που μπορούν να γίνουν, το γκρουπ αυτό θα είναι σταθερά ftp προδιαγραφών (π.χ.: σαν κόμμα δε θα καταφέρει τίποτα καλό για τον τόπο, σαν εταιρεία δε θα μπορεί να ικανοποιήσει τους πελάτες της, κ.λπ.).
Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 4.

  1. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες και οι ανταποκρίσεις σας. Ευχαριστώ Περικλή, Βίκυ και Μάρκο. Τα βιντεάκια δυστυχώς δεν τα έχω δει ακόμα γιατί είχε πρόβλημα ο υπολογιστής και με το ζόρι μπαίνω μέσα. Μάλλον θα χρειάζεται επισκευή και πέταμα.
    Δες

  2. Στα πόσα χιλιόμετρα θα θέλει επισκευή και πέταμα είπανε; Η μόνο επιδόσεις λένε οι μάγκες;
    Δες

  3. Είμαι για επισκευή και πέταμα, το ξέρω. Μήπως όμως κάποιος φίλος θα μπορούσε να με διαφωτίσει σχετικά με τις ενοχλήσεις στο θώρακα / στήθος; Μήπως είναι στρες; Μήπως έχει να κάνει με το βάρος ή το χόνδρο του στέρνου, ή μήπως θα έπρεπε να επαναλάβω κάποιες καρδιολογικές εξετάσεις για να αποφύγω τα χειρότερα;
    Δες

  4. Τίποτα. Μια ομάδα που χρειάζεται επειγόντως... επισκευή και πέταμα! ...
    [Δες](www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=3809&page=87 - 154k - )

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία