Μιλάμε για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», όταν χρήμα που έχει προέλθει από παράνομες και «βρώμικες» δραστηριότητες, όπως πορνεία, trafficking, ναρκωτικά, παράνομο εμπόριο όπλων κ.ά., ξαναμπαίνει στη νόμιμη ροή των συναλλαγών με κόλπα, όπως και καλούα φιλανθρωπικές οργανώσεις, δωρεές, διάφορα προγράμματα κ.ά.

Μιλάμε για «ξέπλυμα βρώμικου λήμματος», όταν:
Ένα βρώμικο λήμμα, που αποτελεί αισχρό αποκύημα των αρρωστημένων σλανγκικών ορέξεων ενός Σλάνγκου Δράκου, δεν τολμάει ο Σλάνγκος να το ανεβάσει με την δική του υπογραφή, επειδή είναι αστροφονιάς, που πάσχει από αστρολαγνεία και δεν θέλει να χαλάσει την βαθμολογία του. Οπότε σκέφτεται μέσα του: «Ας το ανεβάσω στο Δημόσιο Πρόχειρο, όλο και κάποιος μαλ..., εμ καβουροσλανγκόσαυρος θα βρεθεί να το αναρτήσει». Τα βρώμικα λήμματα είναι συνήθως αυτοαναφορικά που από την πολλή αυτοαναφορικότητα έχουν καταντήσει αυτοερωτικά, σαχλεπίσαχλοι παπαρολογισμοί, φράσεις με πέντε αράδες, ακραίες λεξιπλασίες και άλλες σλανγκικές αρρώστιες, που προκαλούν αιδώ στον Σλάνγκο να τις χρεωθεί ο ίδιος. Αλλά απ' την άλλη, θέλει να κάνει το κομμάτι του, κι έτσι χρησιμοποιεί το Δημόσιο Πρόχειρο ως σκουπιδότοπο σλανγκενεργών καταλοίπων, με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν χώρες για να πετάξουν τα ληγμένα ραδιενεργά τους. Και, όπως το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» γίνεται μέσω αγαθών (pun intended) φιλανθρωπικών οργανώσεων, έτσι το ξέπλυμα βρώμικου λήμματος γίνεται με μεσάζοντες καλοπροαίρετους καβουροσλανγκόσαυρους, οι οποίοι καλή τη προθέσει πιστεύουν ότι επιτελούν σλανγκάρεστο έργο, ενώ στην πραγματικότητα απλώς διαδίδουν την ανωμαλία του κάθε αδίστακτου Σλάνγκου. Και, όπως στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οδηγούμαστε τελικά σε μια εξάρτηση της «κανονικής» οικονομίας από την παράνομη τοιαύτη, έτσι και με το «ξέπλυμα βρώμικου λήμματος», τα βρώμικα λήμματα «καθαρίζονται» και παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στο σλανγκικό στερέωμα.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι λήμματα με εμφανείς αδυναμίες, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα είχαν κουλουριαστεί, αν προέρχονται από το Δημόσιο Πρόχειρο αστράφτουν, καθώς ο σλανγκασίσταντ νιώθει την ηθική υποχρέωση να δεκαστερίσει το δικό του παιδί, ακόμη κι αν πρόκειται για Φρανκενστάιν. Κάτι κι η επιδοκιμασία για το κουράγιο του καβουροσλανγκόσαυρου, που έκανε την βρώμικη δουλειά, τελικά τα βρώμικα λήμματα φιγουράρουν και πρώτη μούρη στο Καβούρι από πάνω.

-Καλά είναι δυνατόν ο Σλανγκίδης να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με τέτοια λήμματα;!
-Έχουμε να κάνουμε με ξέπλυμα βρώμικου λήμματος! Κλασική περίπτωση! Απ' το Δημόσιο Πρόχειρο όλα τα λήμματά του κι αυτοί που τον άστραψαν είναι οι πραγματικοί πατεράδες των μπάσταρδων λημμάτων.

Πρασινο καβουροσάπουνο για ξέπλυμα βρώμικων λημμάτων (από Vrastaman, 11/03/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία