Είδος μουλωχτού φακού που επιτρέπει να φωτογραφίζεις τον στόχο σου απαρατήρητα, καθώς δείχνεις να εστιάζεις κάπου αλλού.

Χρησιμοποιείται κυρίως για street photography, την φωτογράφιση δηλαδή πορτρέτων αγνώστων σε αυθόρμητες φάσεις. Χωρίς κλέφτη, ο καλλιτέχνης κινδυνεύει να φάει άγριο ξυλίκι. Πρόκειται για το αγαπημένο εργαλείο τόσο των παπαράτσι όσο και των πάσης φύσεως ματάκηδων.

Αγγλιστί: voyeur lens.

- Λοιπόν, για όσους τολμούν και επιμένουν να φωτογραφίζουν στο δρόμο πορτραίτα γραφικών αγνώστων ...αλλά δεν θέλουν και να ρισκάρουν παρεξήγηση, (ή για όσους εκπαιδεύονται ως ...παπαράτσι ) υπάρχει λύση: Οπτικός προσαρμογέας στον φακό που σου επιτρέπει να στοχεύεις στο βορρά και να φωτογραφίζεις ...στην ανατολή!
- Ο συγκεκριμένος φακός λέγεται «κλέφτης» στην φωτογραφική αργκώ.
(εδώ)

Το μυστικό έγκειται στον μυστικό καθρέφτη (από Vrastaman, 22/09/10)Η χαρά του καλλιτέχνη! (από Vrastaman, 22/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Κλέφτης ή κλεφτής αποκαλείται είδος αυτοσχέδιου αποστακτήριου στην ψειρού.

Η μαγκαϊβεριά αυτή αποτελείται από αντίσταση ηλεκτρικού ρεύματος που βράζει φρούτα μέσα σε ένα τσίγκινο κουβά με νερό μέχρι να δέσει το τσίπουρο-μπόμπα των φυλακόβιων.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και πολλοί χειριστές κλέφτη (οι επονομαζομένοι και τσιπουράδες) τα έχουν κακαρώσει εν ώρα εργασίας (βλ. ρεπορτάζ).

  1. - Στις φυλακές Κορυδαλλού -και όχι μόνον, αφού τα οινοπνευματώδη ως γνωστόν απαγορεύονται- με τον επονομαζόμενο «ΚΛΕΦΤΗ» γίνεται το ναρκωτικό των φτωχών, που είναι ένα είδος αυτοσχέδιου τσίπουρου ή κρασιού. (εδώ)

  2. - κλέφτης: το αποστακτήριο όπου φτιάχνουν τσίπουρο.
    (Το γλωσσάρι πίσω από τα σίδερα της φυλακής)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Σωλήνας που εισέρχεται σε κάνιστρο ή ρεζερβουάρ με σκοπό την μετάγγιση καυσίμων (συνήθως), σε άλλο δοχείο συνήθως κρυφίως και υποχθονίως. Η δε πράξη πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες με άκρα μυστικότητα για ευνόητους λόγους.

Ο κλέφτης (που λέγεται και λουλάς), σε ερασιτεχνική μορφή δεν έχει κανένα φορητό μέρος και η αναρρόφηση γίνεται με το στόμα, με τα γνωστά επακόλουθα για τον ρουφηχτή (μπλιαχ).

Σε εκδόσεις πατενταρισμένες που πωλούνται στα καταστήματα, ο κλέφτης συμπληρούται από φούσκα που, πιεζόμενη, αντικαθιστά την δια στόματος αναρρόφηση.

  1. Αφού δεν τη έπαθες, κάνε το σταυρό σου. Καλά θα κάνεις να ξεχάσεις το χωνί, και να πάρεις έναν «κλέφτη» ή έστω σωλήνα. Όσο για το πλαστικό μπιτόνι, ή πάρε ένα από αυτά τα ειδικά για βενζίνη ή ένα σιδερένιο κάνιστρο. ΟΧΙ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ γιατί αυτό είναι χειρότερο από το πλαστικό...

από εδω

  1. Σπύρο μου, εάν το ρεζερβουάρ, ο κλέφτης και το χωνί είναι τα ειδικά για βενζίνη, αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος μετάγγισης της βενζίνης... (από το ίδιο μπλογκ)

(από GATZMAN, 16/09/10)Κλέφτης βενζίνης (από poniroskylo, 18/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Είσαι στο κότερό σου και οργώνεις τα πέλαγα. Έλα όμως που κάποια στιγμή χρειάζεται να αράξεις και λίγο σε κάποιο κολπίσκο. Φουντάρεις την άγκυρα, ρίχνεις τα μπανάκια σου, πίνεις τα ποτάκια σου και μετά από μερικές ώρες ετοιμάζεσαι να φύγεις. Έλα όμως που ο βυθός είναι βραχώδης (δεν το είδες πριν φουντάρεις) και τώρα σου βγαίνει η πίστη ανάποδα για να βιράρεις την άγκυρα.

Οπότε μαθαίνεις ότι σε βραχώδη βυθό πρέπει να κάνεις κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία, για να βιράρεις εύκολα. Ποιο είναι το κόλπο;

Βάζεις κλέφτη. Δένεις δηλαδή ένα σχοινάκι στον αγκώνα της άγκυρας, την άλλη άκρη του σχοινιού τη δένεις σε μια τσαμαδούρα και ρίχνεις την άγκυρα. Όταν θες να βιράρεις, πας στο σημείο που είναι η τσαμαδούρα (πάνω από την άγκυρα) και βιράρεις χωρίς κόπο (αλλά με τρόπο).

Από εδώ:
Αν η άγκυρα «ντέσει», κάνουμε κινήσεις με τη μηχανή, βιράροντας από διαφορετικές γωνίες για να την ελευθερώσουμε. Με τον «κλέφτη» όμως μπορούμε να έλθουμε απίκο και λασκάροντας την καδένα και βιράροντας τον κλέφτη, ν' αλλάξουμε τη θέση της άγκυρας μέχρις ότου ελευθερωθεί, οπότε βιράρουμε κανονικά την καδένα.

Άγκυρα με κλέφτη (από το site που είναι και το παράδειγμα) (από Doctor, 16/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Πρόκειται για τον ανθό της γαλατσίδας. Αυτό που όλοι μας έχουμε φού και φού σκορπίσει στους πέντε ανέμους με ένα φου.

Η σύζυγος του Τζέφρι μας πληροφορεί ότι αποκαλείται κλέφτης διότι μπαίνει στα σπίτια μας απρόσκλητο με τον αέρα (βλ. παράδειγμα). Κάτι θα ξέρει εκείνη.

Έμπνευση: Mes και Gaidouragathos.

- Γαλατσίδα ή Ζόχος. Φυτεύεται σε κήπους για να ελκύσει τις μικρές Νεράιδες. Αποξηραίνεται και προστίθεται στα ονειρομαξιλάρια για να έρχονται τα αερικά στα όνειρά μας. Η παράδοση επίσης λέει, ότι το Φθινόπωρο που οι σπόροι του φυτού σκάνε και πετάνε εδώ κι εκεί (οι λεγόμενοι «κλέφτες»), αν πιάσεις έναν «κλέφτη» και μετά τον αφήσεις, θα σου εκπληρωθεί μια ευχή.
(εδώ)

- Στις προθήκες με τα αντίγραφα φυτών και ανθέων η κυρία Ερντογάν στάθηκε μπροστά σε μια εντυπωσιακή επιχρυσωμένη γαλατσίδα. «Αυτό το φυτό λέγεται “κλέφτης” γιατί οι σπόροι που μοιάζουν με φτερό μπαίνουν στις αυλές και στα σπίτια με τον άνεμο» την ενημέρωσε η κυρία Αντα Παπανδρέου και εκείνη φάνηκε να διασκεδάζει με την ονομασία του φυτού...
(τα «ΝΕΑ»)

Προσοχή, κλέφτης! (από Vrastaman, 15/09/10)«Τα ιώδη άνθη του γαϊδαουράγκαθου έχουν αλλάξει μορφή κι έχουν μετασχηματιστεί σε δέσμες από »κλέφτες«». (από Khan, 15/09/10)Ο κλέφτης του φίλου γαιδουράγκαθου.Παιζει και σε παλιότερο κλέφτη που έχει αποφυλακιστεί ήδη. (από GATZMAN, 15/09/10)(από perkins, 27/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Πρόκειται για συμπληρωματικό ορισμό καθαρά επαγγελματικής αργκό - το λήμμα έχει εξαντληθεί στους λοιπούς ορισμούς παρακαλώ κοπιάστε.

Κλέφτης (αγγλικά thief / sampling thief): Συσκευή δειγματοληψίας από δεξαμενές αποθήκευσης ή μεταφοράς υγρών καυσίμων και λοιπών πετρελαιοειδών.

Θες να ξέρεις τι έχεις μέσα στη δεξαμενή. Παίρνεις ένα δειγματάκι και το στέλνεις στο εργαστήριο να σου πούνε. Μάστα. Και που λέει ο λόγος θες να δεις τι έχει στον πάαατο της τεράστιας δεξαμενής αποθήκευσης που έχει μέσα εκατονεξακόσους τόνους. Έχει νερά; Έχει λασπουριά; Θα ζήσει ο λέβητας γιατρέ μου; Άρα; Πώς το κάνω; Βάζω τον κλέφτηηη:

[img]http://img.photobucket.com/albums/v59/Mesalina/Image492.gif?t=1284462682[/img]

Νάτος από πάνω ^^^: Ένα μπουκάλι με φελλό δεμένο σε σκοινί (ή αλυσιδάκι προτιμητέο γιατί τα σκοινιά ξεφτίζουν, βλ. παράδειγμα) και μέσα σε περίβλημα με μεγάλο βάρος για να το τραβάει στον πάτο.

Πας στην κορφή της δεξαμενής, ανοίγεις την θυρίδα, πετάς μέσα τον κλέφτη κενό και ταπωμένο, βαριά η θήκη, πιάνει πάτο (ακούς το ντουκ, σταματάει να ξετυλίγεται και το σκοινί). Πιάνεις το σκοινί, το τραβάς λίγο να τεντώσει ίσα ίσα (χωρίς να σηκωθεί όμως το μπουκάλι) και ρίχνεις ένα απότομο τράβηγμα (νταγκ!) οπότε φεύγει ο φελλός από το μπουκάλι. Χωρίς φελλό πια, γεμίζει με ό,τι υπάρχει γύρω γύρω (συγκοινωνούντα δοχεία που λέγαμε στο δημοτικό), το αφήνεις, το αφήνεις, το αφήνεις και μετά το τραβάς προς τα πάνω. Το μπουκάλι σου έχει ό,τι έχει ο πάτος. Το 'κλεψες το δειγματάκι, που πραγματικά αντιπροσωπεύει το προϊόν που είχε στο σημείο που έγινε η δειγματοληψία. Γαμάτο;

Disclaimer: Τα ανωτέρω δεν εξαντλούν τα χρησιμοποιούμενα είδη «κλεφτών» ή τους τρόπους δειγματοληψίας, υπάρχουν εκτενή διεθνή πρότυπα για τη δουλειά αυτή (γιατί τι να την κάνεις την ανάλυση άμα το δείγμα είναι τριμπούρδελο), άμα θέτε παραπάνω λεπτομέρειες ψάξτε να βρείτε την ASTM D4057. Πάλι πάθατε μόρφωση.

Το παρακάτω παράδειγμα βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία αλλά μόνο βασίζεται. Μπορεί να γυριστεί και σε ταινία, στείλτε πιμί για δικαιώματα:

(Οδηγός βυτιοφόρου ανοίγει παράθυρο εργαστηρίου, χώνει κεφάλι, μιλάει στον χημικό - μαγκιά)
-Πώς ήτανε ρε παλουκάρι το δειγματάκι; Καλό; Να φορτωσουμέτε; Ή θα μας καθυστερήσεις κι άλλο και θα χάσουμε το δρομολόγιο; Α;
(
«είμαι ο γαμάουα επιστήμων βρε πτωχούλη»)
-Κύριε, δεν ήταν καθαρό, δεν μπορώ να το αποδεσμεύσω...
(πάει η μαγκιά... άγχος) -Ω γαμώτο! Νερά; (τσαντίλα) Και τους είπα τους μαλάκες ρε πούστη μου να κοιτάξουν την εξυδάτωση...
-Όχι κύριε, ήταν εντάξει γενικώς, αλλά είχε δύο τρίχες μέσα.
(απότομο σταμάτημα, γούρλωμα το μάτι, αγρίεμα)
-Τι είχε; Τρίχες; ΤΡΙΧΕΣ; (
έναρξη παραληρήματος) Και το κόβεις για τις τρίχες; Και δηλαδή ρε μάστορας πώς την έχεις δει; Ότι το ντίζελ είναι τριχωτό; Ότι όλη η δεξαμενή είναι τίγκα στην τρίχα σαν το δείγμα; Δεν παίζει δηλαδής ρε Αϊνστάιν να είναι από το σκοινί του κλέφτη που ήντουνε ξεφτισμένο; Φέρ' το μπουκάλι, να στις βγάλω εγώ τις τρίχες! (ελπίδα, γλείψιμο) Έλα, αφού είναι καλό το καύσιμο, πες 'ντάξει ρε φίλο τώρα να φύγουμε...
(
στ' αρχίδια του ο άλλος)
-Α κύριε δεν γνωρίζω, εγώ έχω ευθύνη από την παραλαβή του δείγματος, θα πρέπει να ληφθεί επαναληπτικό δείγμα και βεβαίως...
(*οδηγός γουρλώνει κι άλλο το μάτι, κοκκινίζει, θα πάθει εγκεφαλικό, το μετανιώνει, θα πνίξει αυτόν με την ποδιά, το μετανιώνει, απομακρύνεται βρίζοντας στον αέρα περπατώντας ταυτόχρονα)
-ΡΕ ΔΕ ΓΑΜΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΜΑΔΙΚΩΣ που με ανεβοκατεβάζετε για τις τρίχες γαμώ τις επιστήμες και τα μπουρδέλα σας α να σας γαμήσω όλους, ΦΕΡΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ ΔΕΙΓΜΑ, α να σας γαμήσω όλους πάει το καλό το δρομολόγιο για Άγιο Στέφανο, θα έπαιρνα άλλο για Πάτρα μετά, ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ Ε ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ, τι με κοιτάς κι εσύ ρε αγαμήσου, επαναληπτικό και δεύτερο και τρίτο και σκατά στο σπίτι του μαλάκα με τις τρίχες (***μπλα μπλα περίπου μισή ώρα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ποτήρι ποτού (κυρίως καραουισκακίου) του οποίου ο μπαμπέσικα σχεδιασμένος πάτος προκαλεί οπτική απάτη ως προς την χωρητικότητα.

Η μικρολαμογιά αυτή συναντάται κατά κόρον σε τελειωμενάδικα, μπομπάδικα, ιδρύματα περιοπής αλλά και περιωπής.

Κέρασμα του Perkins.

- Παιδάκια μου, κλέφτης κυριως λέγεται ο πάτος του ποτηριου στα μπαρ όταν είναι χοντρός καθώς κάνει τη σταθμη του ποτου να ανεβαίνει ενω στην ουσια το περισσότερο που υπάρχει εκει μέσα είναι γυαλί. Επίσης κάποιοι κλεφτες έχουν και φυσαλίδα και καλάουα για ομορφια και στυλ, μη χέσογλου.
(Perkins, εδώ)

- Old Fashioned ποτήρι. Περιεκτικότητας περίπου 60 ml, αντικατέστησε το μικρότερο «κλεφτη» των 80's στα χέρια των ουισκοπατέρων του Rock N Roll της Vengera και του Bar Guru Bar. Πλέον το βαρεθήκαμε, αλλά και που θα πίνουμε τις ουισκάρες μας;
(εδώ)

Παλαιάς κοπής κλέφτης (από Vrastaman, 14/09/10)Νέας κοπής κλέφτης (από Vrastaman, 14/09/10)Παλαιοτάτης κοπής κλέφτς (από gaidouragathos, 14/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Υπάρχουν πάμπολλες θεωρίες για την προέλευση της χαρακτηριστικής κοιλότητας που έχουν ορισμένες φιάλες κρασιού στο πάτο:

Αυτά βέβαια ισχυρίζονται κουτόφραγκοι οινολόγοι του κώλου που όταν εμείς κάναμε βακχικά αζμπέτε εκείνοι επιδίδονταν στην αυτοκοπροφαγία.

Μόνο το Ελληνικό σλανγκικό δαιμόνιο αφουγκράστηκε το raison d'être του περί ου ο λόγος βαθουλώματος και το εσλάνγκιξε «κλέφτη». Και για όποιον δεν κατάλαβε, πρόκειται για αποτέλεσμα λαμογιάς του κάθε καργιόλη εμφιαλωτή που θέλει να μας πουλήσει λιγότερο κρασί!

- Το «βαθούλωμα» στο οποίο αναφέρεστε - και το οποίο πολλοί ονομάζουν και «κλέφτη» - έχει πολλαπλούς ρόλους, διαφορετικής όμως σημασίας μεταξύ τους.
(εδώ)

- Μπουκάλι κρασιού 750ml. Διαφανές ή πράσινο. Με «κλέφτη» ή χωρίς. Συσκευασία: Κιβώτιο 12 τεμάχια. Τιμή: €7,68 (εκεί)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο αδικαιολόγητα και υπερβολικά ακριβός στην πώληση του προϊόντος του. Είναι τόσο ακριβός ώστε το μόνο που μπορεί κανείς να σκεφτεί για την πάρτη του είναι πως θέλει να σε κλέψει πουλώντας.

- Α, εγώ χρυσή μου ψωνίζω πάντα παπούτσια από την Καλογήρου, είναι εγγύηση.
- Τι εγγύηση μωρή, που σου σερβίρει μαϊμού Πράντα γοβίτσες για 300 ευρώ, άσε μας τώρα με τον κλέφτη...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε